casa selena dej      
publicitate
publicitate
publicitate
 
 
BREAKING NEWScultura

O „bătrână” locomotivă din Dej, „vedetă” la Alba Iulia de Centenar| Transformarea ei în două săptămâni – VIDEO

O batrana locomotiva cu aburi fabricata secolul trecut in Germania si care a strabatut in zeci de ani sute de mii de kilometri pe caile ferate din Romania a fost „vedeta” de 1 Decembrie la Alba Iulia, unde a fost expusa in gara alaturi de Trenul Regal. Dar inainte de asta, batrana locomotiva a fost reconditionata la Dej si in doar 2 saptamani, dintr-un colos ruginit de metal,  a devenit o bijuterie feroviara.

Locomotiva 1493 a fost fabricata in Germania in anul 1893 special pentru CFR. Zeci de ani, in cazanul acesteia au ars tone de carbune, in zecile de mii de kilometri parcursi pe caile ferate din tara noastra, atat in transportul pasagerilor cat si in cel de marfa.

Din anii ’70, chiar daca inca functiona, evolotia a tras-o pe linie moarta, fiind inlocuita cu una mai performanta, dar nu la fel de docila.  Ani la rand a ruginit prin diferite depouri din tara, iar in cele din urma parea ca “locul ei de veci” va fi depoul Sibiu, acolo unde ploaia si ninsoarea o macinau incet-incet, dar sigur.

Asta, pana cand Florin Nan, un pasionat din Dej al locomotivelor cu aburi, a vazut-o si a facut toate demersurile pentru a o salva de la fier vechi. La inceputul lunii noiembrie, locomotiva impreuna cu altele doua, tot la fel de vechi, a fost transportata pana la Dej, dupa un drum lung de aproape 30 de ore parcurs cu 20 km/h.La Dej, batrana locomotiva s-a schimbat total.

Fiind un simbol al trecutului cailor ferate, cei de la Depoul Dej au decis ca aceasta sa fie expusa in 1 si 2 decembrie la Alba Iulia, alaturi de trenul regal. Asa ca au trecut la treaba. Au avut la dispozitie doar doua saptamani pentru a transforma acest colos de fier ruginit intr-o locomotiva care sa arate ca noua. Urmand cu exactitate schemele de vopsire recomandate de cei de la fabrica din Germania, o echipa de doar cativa oameni a  trecut la treaba.

Au muncit zi si noapte, pentru ca in 29 noiembrie, locomotiva sa poata porni spre orasul Marii Uniri. La inceputurile ei, locomotiva mergea si cu 73 km/h, fiind una dintre cele mai rapide locomotive de la noi, insa acum, drumul spre Alba Iulia, acolo unde a ajuns in 30 noiembrie, s-a facut cu maxim 30 km/h, tractatata de un tren ansamblat special pentru ea.

Ieri s-a intors la Dej si va fi expusa  pe vecie in nou infiintatul Muzeu al Locomotivelor.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close