CONTROL ITM CLUJ: aproape 300 de cetăţeni străini muncind fără forme legale la Fujikura Dej

9197
6
DISTRIBUIȚI

Oferta mici si bere

Oferta mici si bere

Perne
Perne

Inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, împreună cu lucrători ai Serviciului pentru Imigrări al judeţului Cluj, au efectuat un control la SC FUJIKURA AUTOMOTIVE ROMANIA SRL , având ca obiect principal verificarea respectării de către angajator a dispoziţiilor legale referitoare la încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.

În data de 30 maiinspectorii de muncă au găsit în activitate , la unitatea de producţie din Dej a SC FUJIKURA AUTOMOTIVE ROMANIA SRL un număr de 259 de cetăţeni străini (162 marocani, 48 mexicani, 49 paraguayeni) fără avize de detaşare; persoane provenite de la entităţile juridice (societăţi comerciale) ale grupului FUJIKURA din Maroc, Paraguay şi Mexic.

Precizăm faptul că numărul total al persoanelor , fără avize de detaşare, primite în unităţile de producţie din Dej ale SC FUJIKURA AUTOMOTIVE ROMANIA SRL, aferent perioadei februarie-iunie 2017, a fost de 291 cetăţeni (184 marocani, 57 mexicani, 50 paraguayeni) .

Important de reţinut este faptul că potrivit Ordonanţei nr. 25/2014, privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, prezenţa acestor lucrători străini pe teritoriul României, care au făcut obiectul unui transfer în cadrul Grupului Fujikura, era posibilă exclusiv în baza unor avize de detaşare ( care se obţin în coformitate cu dispoziţiile art. 26-275 din Ordonanţa nr. 25/2014, cu modificările şi completările ulterioare) .

Reprezentanţii angajatorului au afirmat că cetăţenii străini au desfăşurat, în principal, activităţi de instruire a personalului român (training) în domeniul de activitate al angajatorului român, respectiv fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule (cablaje auto).

În fapt, la data controlului, inspectorii de muncă au constatat faptul că cetăţenii străini desfăşurau activităţi normale de producţie, fiind incluşi în fluxurile de producţie cablaje auto. Fapta de primire la muncă a cetăţănilor străini fără avize de detaşare constituie contravenţie şi a fost sancţionată de inspectorii de muncă cu amendă contravenţională în cuantum de 100.000 lei, maximul permis de lege (conf.art. 8 alin. 2 lit. a din Ordonanţa nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare).

Prin acest comunicat ITM Cluj doreşte să atragă atenţia angajatorilor care recurg la lucrători străini detaşaţi de la întreprinderi stabilite într-o ţară din afara U.E , că orice activitate lucrativă în contextul menţionat anterior se desfăşoară pe baza avizelor de detaşare, care nu se substituie altor documente de care se face uz în cazul unor verificări din partea instituţiilor de control. Recomandăm acestor tipuri de angajatori o atenţie sporită pe viitor şi respectarea legislaţiei în vigoare.

Tipografia Marian
loading...
DISTRIBUIȚI

6 COMENTARII

 1. Deci de asta o sectie a lucrat 3 saptamani/luna in tura de noapte? Ca sa nu se descopere alte nereguli? Ca, presupun, inspectiile de la ITM nu vin noaptea…

 2. de ras sau de plans? din mexic si paraguai? cum au ajuns in dej ? ca maroc si pakistan acestia au venit cu turele de migratori .amenda este exagerat de mica ptr o firma asa de mare dar este tara tuturor posibilitatilor

 3. Mai bine sa plătească cetățenii Dejului să muncească acolo si să-i plătească corespunzator decât să aducă tot felul de nații imputite. În Triaj e plin de moldoveni si olteni,cine le plăteste chiria?
  Fujikura e cea mai mare firmă din Dej, dar si cel mai tare brand care încalcă legea.Acolo,cunosti pe cine trebe si esti un pic de sef,chiar daca ai numai 8 clase si alea făcute la coada vacii.

 4. ITM nu reactioneaza decat constransi. Daca nu-i prindeau politistii pe starini la cumparaturi in Cluj-Napoca, ITM dormea bine mersi.

 5. În loc sa plătească dejenilor un salariu decent umblă cu tot felul de matrapazlacuri .Trebuia o amendă de 10 ori mai mare.Toată lumea stie cum se obține un post de sef la Fujikura, ma întreb dacă patronii stiu despre felul în care se conduce această fabrică. La Fujikura e cea mai mare tiganie posibilă din Ardeal.Parca am trai în Moldova unde tigania si prostia merg mână -n mână.

 6. Pe straini ii cazeaza in hotel de 4*, lucreaza fara norma, romani au norma, aduna toti hoti pe aici din Teleorman si Moldova, inclusiv cu 18 ani de inchisoare au angajat?
  Itm Cluj de cand lucreaza fara contracte de munca?
  Daca nu sti intreaba hotelul de 4* vizavi cu Petromul de cand sunt cazati acolo, daca lucreaza de 1 an asa amenda nu e mica?
  Ce se intampla toata lumea stie, Itm Cluj cum de observa doar acum dupa zeci de ani?
  Program 12/24 timp de 3 luni continuu fara acceptul angajatilor ca sindicat nu exista.
  Referat ca asculti muzica in casti + ca iesi cu 5 minute mai repede din cadena ti se desface contractul de munca cu acceptul Itm Cluj.
  Cate nu sunt de spus despre aceasta firma. Localnici au etichetat-o -firma cucu nu da bani dar da de lucru-.
  Ce spate au aceasta firma! Bechtel a mai fost amendata ca 300 de oameni lucrau la negru.
  Statul da bani sa aduca oameni de te miri de unde le ofera cazare, masa in loc sa dea salarii mai mari localnicilor sa nu mearga la Jucu.

LĂSAȚI UN MESAJ