Dejul a rămas fără SMURD de mai bine de o lună | NU se găsesc bani pentru reparații – VIDEO

10999
4
DISTRIBUIȚI

Oferta mici si bere

Oferta mici si bere

Perne
Perne

Nu ai nevoie de studii medicale pentru a ști că timpul de acordare a primului ajutor este esențial în cazul unei situații de urgență. Există acele „minute de aur” care pot fi definitorii în salvarea vieții unei persoane inconștiente, deci, cu cât ambulanța ajunge mai repede la pacient, șansele de supraviețuire cresc. Nu trebuie să fii expert nici pentru a-ți da seama că, cu cât numărul ambulanțelor care deservesc o zonă este mai mare, timpul de sosire la intervenție este mai mic.

Cu toate că Dejul nu excela nici până acum la capitolul timpilor în care salvatorii ajung la un caz, nicidecum din cauza personalului medical, ci a zonei de acoperire extrem de mare în raport cu numărul mic de ambulanțe, de mai bine de o lună, lucrurile au început să meargă și mai rău. Dacă până atunci, cele două ambulanțe ale Substatiei de Ambulanță din Dej și echipajul de prim ajutor SMURD acopereau cu dificultate cazurile primite din Dej, zonele învecinate dar și cele puțin mai îndepărtate, cum ar fi Panticeu, Recea Cristur, dar și din localitățile aflate până la limita cu județele Sălaj și Bistrița Năsăud, acum, aceeași muncă trebuie să o facă doar cele două autosanitare ale substatiei de Ambulanță Dej. Practic, același număr de solicitări sau chiar mai mare, aceeași zonă de intervenție, dar ambulanțe mai puține. S-a ajuns în această situație după ce ambulanța de prim-ajutor SMURD de la Dej s-a defectat în 13 aprilie, fiind trasă pe linie moartă și trimisă în service. Fiind vorba de o mașină relativ veche, cu un număr impresionant de kilometri făcuți în miile de intervenții pe care le-a avut, mecanicii au stabilit că pentru reparație este necesar ca motorul acesteia să fie înlocuit. Însă adevărata problemă a început abia atunci. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj nu a găsit bani nici până astăzi pentru a plăti reparația, astfel încât paramedicii care munceau până atunci pe ambulanța SMURD au îmbrăcat din nou uniformele de pompieri și au fost mutați pe mașini de intervenție la incendii sau de descarcerare.

Efectele negative ale lipsei ambulanței SMURD sunt confirmate chiar și de  medicul coordonator al Substatiei Ambulanță Dej. Dr. Mariana Baciu ne-a declarat că în ultima lună a fost o aglomerare a cazurilor primite de cele două echipaje de urgență rămase funcționale în Dej, multe dintre ele ușoare, care necesitau doar transport la spital, deci, la care putea interveni fără probleme echipajul de prim-ajutor SMURD.

Din informațiile deținute de Dejeanul.ro, situația este similară și la SMURD Mociu, unde autosanitara este de asemenea scoasă din uz din cauza unei defecțiuni. Așadar, data viitoare când sunați la 112 și ambulanța întârzie să apară, trebuie să vă gândiți că este posibil ca cele două autosanitare să fie la un caz în partea opusă a zonei de intervenție, chiar și la 30 de kilometri distanță de locul din care dumneavoastră faceți solicitarea.

Dejeanul.ro a solicitat un punct de vedere oficial din partea ISU Cluj inca din data de 8 mai, dar pana in momentul redactarii acestei stiri, raspunsul nu a venit. 

Tipografia Marian
loading...
DISTRIBUIȚI

4 COMENTARII

  1. Si nici nu va veni in graba.Din pacate,in Romania asta este situatianu avem ce face trebuie sa ne acomodam.

  2. Din pacate asta e situatia in Romania.Primim rebuturi de la straini folositoare noua,nu zic ca nu ar fi bunicele dar si statul ar putea face un efort macar pt sistemul sanitar

LĂSAȚI UN MESAJ