Imagini de colecţie. Regele Mihai a vizitat Dejul şi Câţcăul în anul 1997 (FOTO/VIDEO)

7256
6
DISTRIBUIȚI

Erată: Regele Mihai a fost primit cu braţele deschise la Dej de către primarul ţărănist Alexandru Man (CDR). Regele Mihai a fost invitat la Primăria Dej unde a primit cheia oraşului.


Vestea că Mihai I a decedat a întristat o mare parte a poporului român. Ajuns la venerabila vârsta de 96 de ani, regele Mihai s-a luptat în ultimul an cu o boală cumplită, motiv pentru care s-a retras din viaţa publică.

Exilat din propria tara de comunişti, regele Mihai s-a reintros în România după anii 1990, însă nu a fost acceptat de puterea politică care conducea ţară.

Totuşi, în anul 1997 a efectuat un tur prin ţară unde a fost primit cu braţele deschise de milioane de români.

Regele Mihai a vizitat pe 23 august 1997 şi municipiul Dej. Din păcate, regele nu a fost primit cu braţele deschise de PDSR (partidul aflat la Putere în acea vremea). Din acest motiv, Familia Regală nu a poposit foarte mult timp în Dej.

În schimb, regele a fost primit cu braţele deschise în Câţcău de către părintele Ioan Mărginean. Aici, regele, alături de Regina Ana, a fost primit cu pâine şi sare şi a vizitat biserica din localitate, unde a asistat la slujbă.

Întâlnirea a fost una emoţionantă; o întâlnire cu istoria. În primirea regelui au fost implicate mai multe persoane. Au fost de faţă primarul, viceprimarul, precum şi locuitori din Câţcău şi din zonă. Regele a fost bine primit, cu pâine şi sare. I-am povestit atunci că aici a fost aşteptat cu nerăbdare şi de copiii noştri, deoarece aceştia sunt monarhişti; le plac poveştile cu împăraţi şi regi, iar acum au avut ocazia să întâlnească unul.

Regele Mihai ne-a oferit un discurs în stilul său caracteristic: sobru şi profund. Acesta radia de o bonomie aparte, iar Regina Ana a dat mâna cu toţi cei prezenţi” a declarat pentru Dejeanul.ro, părintele Ioan Mărginean.

La plecarea din Câţcău, regele a fost aclamat de cei prezenţi: „Să trăiască Majestatea Sa, Regele Mihai al României!”. Momentul l-a emoţionat pe rege, iar toţi cei de acolo am văzut cum un fior l-a străbătut.

De la Câţcău, am plecat împreună cu regele spre Mănăstirea Rohia. Am făcut un scurt popas la Cheile Babei, după care am ajuns la Rohia. După vizitarea mănăstirii, am fost invitaţi la cină. Şi aici, regele a rămas la fel de tăcut, însă foarte emoţionat” a conchis părintele Ioan Mărginean.

În anul 1997, Regele Mihai a făcut un tur al localităţilor din Transilvania. Cu toate acestea, politicienii timpului nu l-au acceptat, deoarece notorietatea Majestăţii Sale era una foarte mare printre români.

fotografii oferite de Sorin Borodi

video oferit de părintele Ioan Mărginean
DISTRIBUIȚI

6 COMENTARII

  1. Anii ’96-2000 au fost ai PNTCD (CDR) că și conducere-guvernare, Constantiescu, pt. cei cu istoria strâmbă.

  2. Corect d-l Cira! Regele Mihai I a fost primit la Primaria Dej.I s-a iminat cheia orasului si a semnat ,impreuna cu Regina Ana ,in Cartea de onoare a Dejului.
    Alexandru Man a fost primar taranist(CDR) in perioada 1996-2000 si este cel din fotografie alaturi de Regele Mihai.
    Nu m-am suparat dar este bine ca cititorii dvs sa fie correct informati.

  3. Corect d-l Cira!Regele Mihai I impreuna cu Regina Ana au fost primiti la Primaria Dej.Li s-a inminat cheia orasului si au semnat in Cartea de onoare a Dejului.
    Pentru o informare corecta a cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ