casa selena dej    
publicitate
publicitate
publicitate
 
 
ActualitateBREAKING NEWSDin OrasSocial si Cultura

Invazie de căpuşe în Dej! Dejenii nu pot merge nici în cimitir de frica bolii Lyme

Odată cu încălzirea vremii au apărut şi clasicele probleme întâlnite în spaţiile verzi. Căpuşele au invadat spaţiile de joacă, parcurile şi cimitirele din oraş. Practic, orice spaţiu verde reprezintă mediul propice pentru dezvoltarea căpuşelor.

O soluţie ar fi ca administraţia locală din Dej să efectueze o acţiune de dezinsecţie.

Un cititor Dejeanul.ro ne-a tranmis pe adresa redacţiei că cimitirul de pe Dealul Florilor este plin de căpuşe. Acestuia îi este frică să mai meargă în cimitir, deoarece ar putea fi muşcat oricând de căpuşe.

În aparenţă, căpuşele nu sunt periculoase, însă unele din ele sunt purtătoare ale unei boli extrem de grave: boala Lyme.

Boala Lyme (sau borrelioza Lyme) este o boală infecțioasă cauzată de o bacterie din clasa spirochetelor, Borrelia burgdorferi. Afecțiunea poate da o multitudine de manifestări cutanate, musculoscheletale, neurologice și chiar cardiace.

În evoluția bolii Lyme au fost descrise trei etape: prima este reprezentată de o infecție localizată,urmând apoi etapa de infecție diseminată, culminând în final cu afectarea tardivă, cronică.

Dejenii nemulţumiţi că nu se pot plimba prin Parcul Mare din cauza mizeriei şi a ciorilor

Stadiul I

Boala poate afecta diferite zone ale corpului, chiar și unele mai greu observabile cum ar fi axila, zona inghinală sau cea poplitee (în spatele genunchiului). Locul propriu-zis al mușcăturii de căpușă este și cel prin care bacteria B. burgorferi pătrunde în organism.

Primul semn al infecției este eritemul migrator (erythema migrans). Din păcate, acesta apare în numai 60-80% din cazuri și de aceea absența lui nu înseamnă întotdeauna absența infecției – cu alte cuvinte, există 20-40% șanse ca individul să fie infectat dar să nu prezinte eritemul. Totuși, dacă acesta apare, el este patognomonic și certifică diagnosticul de borrelioză Lyme.

Eritemul migrator se poate instala oricând într-un interval de câteva zile sau câteva săptămâni (în general, 3-30 de zile) de la momentul mușcăturii și apare ca o erupție cutanată roșiatică, centrată de locul de atașare a căpușei. În timp, acesta se extinde centrifug mărindu-și suprafața, devenind o placă rotund-ovalară, deseori cu o clarificare, decolorare centrală – de aici și aspectul  de ”semn de tras la țintă” sau de ”ochi de bou”.  În majoritatea cazurilor, erupția este asimptomatică, dar uneori poate fi însoțită de prurit (mâncărime) sau de senzația de arsură. În această etapă, infecția poate asocia și un sindrom pseudogripal, manifestat prin: febră, astenie, oboseală, dureri de cap, redoare (rigiditate) sau dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii (ganglioni umflați). Netratat, eritemul migrator dispare în câteva săptămâni.

Stadiul II

În jumătate din cazurile netratate, la câteva zile după apariția eritemului, se pot observa erupții secundare multiple (eritem migrator multiplu), ce pot interesa orice nivel al corpului, care nu sunt rezultatul direct al mușcăturii, ci semnifică că Borrelia burgdorferi a diseminat hematogen (prin sânge).

Acestea marchează debutul celei de-a doua etape în evoluția bolii Lyme, care va fi caracterizată și de manifestări extracutanate. Stadiul II se poate instala la distanță de câteva săptămâni sau chiar luni de la momentul mușcăturii de căpușă. Simptomele specifice sunt

  • manifestări musculoscheletale: atralgii, artrite – dureri, tumefieri sau inflamații ale articulațiilor
  • neurologice (neuroborrelioza Lyme): neuropatii de nervi cranieni –pareza facială, sau de nervi periferici (pareze sau plegii în alte teritorii), radiculopatii, meningită (semne ale iritației meningeale – redoare de ceafă, fotofobie), encefalopatie – stări confuzionale, tulburări de memorie, atenție, somn, personalitate etc.).
  • cardiace: tulburări de ritm și de conducere la nivelul inimii (blocuri atrioventriculare), miocardită, pericardită – afectarea cardiacă putându-se manifesta prin stări de amețeală, episoade de sincopă (pierderea conștienței), palpitații, dispnee, dureri în piept.

Pareză facială (stg.), Artrită (dr.)

Stadiul III

Cel de-al treilea stadiu se poate instala la distanță de câteva luni sau ani de la infecția inițială cu Borrelia burgdorferi. La nivel cutanat se manifestă prin acrodermatita cronică atrofică(Acrodermatitis chronica atrophicans) care, după cum ne spune și numele său, are de obicei o localizare acrală, adică afectează extremitățile (fețele dorsale ale mâinilor/picioarelor, coatele, genunchii). Inițial tegumentele apar decolorate și sunt inflamate, eritematoase, pentru ca ulterior acestea să devină atrofice, la atingere semănând cu foile de țigară. Principalele simptome sunt cele reumatologice și neurologice: encefalopatia subacută, encefalomielita cronică progresivă, neuropatii. Encefalomielita din borrelioza Lyme este rară, dar extrem de gravă. Simptomele sale se pot intensifica continuu, gradual sau alternând cu momente de ameliorare între atacuri acute. Cele mai frecvente sunt: hemipareza, pierderea auzului, disfuncții ale vezicii urinare, convulsii, afectare cognitivă. De asemenea, poate evolua chiar și cu parapareza spastică sau tetrapareză.

Articole Similare

Un Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close