Morar Costan „La Toroc nu s-a plătit un leu în plus față de valoarea contractată, ci dimpotrivă, mai puțin”

4197
3
DISTRIBUIȚI

Oferta mici si bere

Oferta mici si bere

Perne
Perne

Dupa ce Dejeanul.ro a publicat in cursul zilei de astazi neregulile constatate de Curtea de Conturi la lucrarile de modernizare ale Parcului Balnear Toroc, primarul Costan Morar spune ca nu s-a platit nimic in plus si ca defapt ceea ce organismul de control a gasit ca fiind abateri financiare, au fost defapt niste interpretari de inregistrari si o eroare de decontare.

Edilul mai spune ca majoritatea problemelor au fost identificate impreuna cu cei de la Curtea de Conturi in timpul controlului, iar dupa o verificare mai amanuntita a celor constatate de cei care au efectuat controlul, isi rezerva dreptul de a contesta unele aspecte din acest raport.

In continuare, comunicatul Primariei Municipiului Dej:

„Referitor la Raportul Curții de Conturi, după primirea acestuia  în data de 5 septembrie, l-am făcut public, ca o dovadă a transparenței instituționale, rezervându-ne dreptul de a contesta o parte din aspectele semnalate în raport de către Curtea de Conturi.  Acest raport a fost preluat  și interpretat într-un anume  mod, de aceea vreau să aduc explicații punctuale.

În ceea ce privește abaterile financiare, din totalul de 4 000 000 lei invocate, 2 900 000 lei reprezintă sporul de dispozitiv, spor care a fost invocat de Curtea de Conturi și în controlul anterior și a fost câștigat de angajații primăriei în instanță. O mare parte din diferența de sumă nu reprezintă prejudicii, ci sunt abateri, respectiv interpretări de înregistrări,  care au fost remediate parțial în timpul actului de control, restul  urmând  să fie rezolvate în perioada următoare.

Sumele invocate de Curtea de Conturi pe linie de investiții sunt în valoare de 169 683 lei și vizează următoarele obiective: 

     1. Lucrări la zona de agrement Toroc. Menționez faptul că nu s-a plătit nimic în plus față de valoarea licitată și contractă, ci chiar mai puțin. Astfel, valoarea licitată a lucrării a fost de 3 957 412 lei, la recepția lucrării fiind decontată suma de 3 903 000 lei, respectiv cu 53 800 lei mai puțin.  

Mai mult firma executantă a realizat lucrări suplimentare, care nu erau prevăzute în proiect,  ca urmare a apariției unor situații neprevăzute pe perioada execuției, lucrări care nu au fost decontate de primărie.

Urmare a aspectelor semnalate de Curtea de Conturi, a discuțiilor cu diriginții de șantier și a notelor explicative date de aceștia, au fost identificate majoritatea obiectelor semnalate.

Referitor la suma de 26 000 lei, aceasta a fost o eroare de decontare, reprezentând deconturi pentru alte repere și lucrări. 

Deci nu a fost plătit nimic în plus, dovadă fiind și faptul că firmei executante i-a fost plătită suma mai mică decât cea contractată. 

Suma contactată a fost de 3 957 412 lei, iar valoarea decontată a fost cu 53 800 lei mai puțin, respectiv  3 903 000 lei.  

În următoarea perioadă, respectiv 15 zile de la primirea raportului Curții de Conturi, vom analiza sumele invocate în raport și dacă este cazul  vom face demersurile necesare pentru recuperarea sumelor de la firma executantă a lucrărilor la Toroc.  

Precizăm faptul că Primăria Municipiului Dej are la dispoziție garanția pe lucrare depusă de firmă în valoare de 90 000 lei și suma nedecontată de 53 800, față de valoarea proiectului.

 Aceasta este adevărata situație de la Parcul Balnear Toroc, unde nu s-a plătit un leu în plus față de valoarea contractată, dimpotrivă s-a plătit mai puțin. 

De asemenea menționez faptul că ultimul control al Curții de Conturi a vizat investiții în toate domeniile, investiții în valoare de peste  100 000 000 lei, marea majoritate fiind în infrastructură, în urma verificărilor nefiind semnalate obiecții de către instituția de control.

Toate aspectele semnalate în raportul Curții de Conturi, vor fi analizate și contestate, iar acolo unde se impune, Primăria Municipiului Dej va face demersuri pentru recuperarea sumelor. 

Am făcut aceste precizări în spiritul transparenței și a relației corecte, de care am dat întotdeauna dovadă, atât în relația cu presa cât și cu cetățenii. În același timp, cu tot respectul, trebuie să remarc că articolul și titlul articolului, induc ideea decontării suplimentare la investiția de la Parcul Balnear Toroc și implicit idea folosirii fără responsabilitate și nechibzuință a banilor publici, lucru total neadevărat, așa cum am explicat.

Primar, Morar Costan”, se arata in punctul de vedere al Primariei Dej.

 

Tipografia Marian
loading...
DISTRIBUIȚI

3 COMENTARII

  1. Toata lumea minte numai Costan Morar nu !!!Tic,tac,tic,tac…..
    Curtea de Conturi a Romaniei o institutie de doi lei in viziunea lui Costan Morar .

  2. Altii calca-n strachini, politrucii totdeauna sunt corecti. Si uite asa se face campanie, si bani, si de campanie.

LĂSAȚI UN MESAJ