Se desfiinţează o clasă de a IX-a de la Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” Dej! Profesorii au depus memoriu

14345
9
DISTRIBUIȚI

Oferta mici si bere

Oferta mici si bere

Perne
Perne

Francofonia se duce pe apa sambetei in Dej. Directorul Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” Dej, Dorina Emilia Gherman, a adus la cunoştinţa şefilor de catedră convocaţi la şedinţa Comisei de curriculum, decizia ISJ Cluj de a aproba, pentru următorul an şcolar, doar trei clase a IX-a.

Este vorba specializările Matematică – Informatică (informatică intensiv), Ştiinţe ale naturii (engleză intensiv) şi filiera vocaţională cu profil Sportiv şi desfiinţarea profilului Filologie cu specializarea bilingv franceză de la acest nivel. Motivele invocate pentru justificarea acestei decizii au fost scăderea numărului de elevi la nivelul municipiului Dej şi tendinţa generală de a se stimula dezvoltarea liceelor cu profil tehnologic şi a şcolilor profesionale.

Prin urmare, 34 de profesori au semnat un memoriu care a fost trimis Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, în care se cere că profilul „Filologie – blinigv francez” să nu fie desfiinţat. Pana acum, elevii care studiau franceza intensiv in clasele de filologie, duceau numele Dejului pana in cele mai indepartate locuri prin piesele de teatru francofon si participarea lor la diferite concursuri din intreaga Europa.

Tipografia Marian
loading...
DISTRIBUIȚI

9 COMENTARII

 1. Inspectorii scolari, in general profesori care nu au predat vreodata, iau decizii fara sa-i consulte pe cei vizati: licee, scoli generale, comunitatea locala. Oricum inspectorul general e demult dezancorat de realitatea invatamantului clujean. Sunt oameni politici, ce esueaza dupa schimbarea regimului, la Casa Corpului Didactic.

  Concret, in acest caz ar trebui ca Scoala de la pod sa aiba doar clase de profesionala. Dar ghici? Asa e? Nem! Are statut de liceu cu clase de profesionala.

 2. Persoanele care doresc să afle motivul acestei decapitări pot încerca sunând la ISJ Cluj 0800 800 364 (telverde gratuit), 0264 590 778 sau 0264 594 672.
  Ne aşteptăm să fie alături de noi absolvenţi ai Liceului “Papiu” şi, mai ales, părinţii elevilor din clasele de gimnaziu din zona Dej, care ar fi dorit să-şi înscrie copiii la profilul filologie.

 3. Să vă desființeze că și așa faceți ce vreți voi acolo, de la evaluare preferențială până la jignirea și umilirea elevilor, sunteți un liceu de secol XIX cu concepții mult prea conservatoare.
  Ori sunteți un liceu cu profil sportiv ori un liceu teoretic că nu pricepe nimeni, fugiți după doi iepuri și s-ar putea să nu prindeți niciunul.

 4. Ca fost elev mă doare această decizie deoarece clasa de filologie franceză este un simbol al liceului. Putem initia o petiție pentru această problemă.

 5. Eu ca absolvent al LTCB am văzut cum le-au fost tăiate clase întregi din cauza numărului mic de noi liceeni, populația de noi copii în Dej înregistrează o scădere drastică. Tendința noilor generații pare a fi orientarea către profilele tehnice și mi se pare bună decizia luată de Minister. Dacă liceul este chiar așa bun la tradiția francofonă eu cred că pentru păstrarea tradiției se va găsi o soluție, gen ore opțional franceză sau cercuri extrașcolare. Oricum este la mare cerere limba engleză și germană.
  Cei de la Brâncuși de ce nu au deschis petiții când au rămas parcă cu 2 sau 3 clase de clasa XI? Deci gândiți realist, copii nu mai sunt și este normal să dispară clase din orașul nostru drag.

 6. Este un Liceu cu tradiție în predarea limbii franceze, eu am absolvit Liceul Nr. 2 din Dej (actualul L.A.P.I ) în anul 1970 la clada a XII-a C, la care preda prof. de franceză Ioan Cristurean. Cu franceza învățată de la dânsul am absolvit I.P. de 3 ani din București, fac. de Istorie-Geografie unde am avut ca profesoară de franceză soția atașatului cultural al Franței la ambasada acestei țări la București și care a remarcat corectitudinea pronunției mele în franceză însușită în anii de liceu. Vă pot spune, că bazându-mă pe ea, am predat, la nevoie, mulți ani limba franceză în școlile unde am activat ca profesor de istorie și geografie. Îmi place să cred că „zborul a rămas”.
  Cu respect, Rus Augustin, tânăr pensionar,

 7. francofonia moare pentru ca nu are nici o logica.
  interesul francofoniei nu corespunde cu exprimarea IT.
  limba franceza este o limba moarta, ca si latina.

 8. Planul este ca Romania sa fie inapoiata prin infiintarea de clase de tehnologic. Vor fi mai putini intelectuali care sa dezvolte noi tehnologii si uite asa nivelul de trai se va duce in jos. Populatia mare de meseriasi care va iesi din liceele tehnice va trebui sa fie angajata undeva si uite asa resursele se vor duce in construirea de fabrici in loc sa mearga in cercetare unde sa se descopere leacuri pentru boli de exemplu.

LĂSAȚI UN MESAJ