publicitate
publicitate
publicitate
optim
Din Zona

Se doreşte construirea de trepte pentru peşti la barajul de la Mănăstirea

Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj-Napoca, în calitate de custode, şi Asociaţia “Apáthy István Egyesület”, în calitate de gazdă a proiectului, au organizat consultarea publică privind Planul de management al Ariei protejate ROSCI0394 – Someşul Mic, localizată pe raza municipiilor Dej și Gherla și a comunelor Mica și Mintiu Gherlii din județul Cluj.

Întâlnirea a avut loc ieri, cu începere de la ora 10.00, la Hotelul Napoca din Cluj-Napoca.

Factorii interesaţi – reprezentanți ai instituțiilor abilitate (Agenția pentru Protecția Mediului, Apele Române, Garda de Mediu, Consiliul Județean, Jandarmeria Română etc.), oameni de știință, au discutat modalitățile prin care habitatele și speciile care trăiesc aici să poată conviețui în armonie cu omul.

În continuare prezentăm principalele teme de discuții:

S-au prezentat principalele amenințări constate în sit în urma cercetărilor de teren. Acestea sunt redate mai jos în ordinea importanței.

– folosirea în cantități mari de îngrășăminte chimice și pesticide

– pescuit  sportiv necontrolat, braconajul

– depozitarea deșeurilor menajere și din construcții

– poluarea apei în amonte de sit

– agricultura intensivă în lunca râului

– extinderea construcțiilor

– incendierea stufului

– prezența câinilor hoinari

– captări de ape în exces, amenajări piscicole

– barajul de la Mănăstirea care desparte populațiile de pești

– prezența speciilor invazive în sit

Pe viitor se dorește ca în imediata vecinătate a teritoriul ariei protejate să fie construcții controlate, care nu au amprente mari la sol.

S-a pus în discuție și întreținerea barajului de la Mănăstirea, care este în administrarea unei firme în prezent și unde ar fi necesară amenajarea unor trepte pentru pești.

Autoritățile publice locale și proprietarii trebuie informați despre măsurile prevăzute în Planul de Management, aceștia având rolul de a întreține terenurile din imediata vecinătate.

Din discuții a reieșit importanța cooperării și armonizarea măsurilor de intervenție specifice instituțiilor abilitate, cum ar fi Apele Române sau Agenția pentru Protecția Mediului, inclusiv la nivel de proiecte depuse spre finanțare, făcând astfel posibilă menținerea habitatelor din aria protejată.

Persoanele şi instituţiile care nu au reuşit să participe la întâlnire, dar care ar dori să îşi exprime opinia, pot consulta versiunea în lucru a planului de management la https://natura2000cluj.wordpress.com/2015/02/12/planul-de-management-al-sitului-somesul-mic-rosci0394

Articole Similare

2 Comentarii

  1. Bine ca sunt oameni care vad… Dar despre balastierele autorizate si cele neautorizate de ce nu spuneti nimic? Alea distrug tot ce vietuieste atat pe Somesul Mic cat si pe cel Mare. Oameni buni, TREZITI-VA! Pana nu e prea tarziu. Pescarii onesti vad si se scarbesc. Nu ma refer aici la „pescarusi”,adica la acei pescari pe care oricum nu ii intereseaza viitorul… S-a pus problema speciilor invazive si a cainilor hoinari? Dar au uitat de balastiere? Inseamna ca si-au intocmit rapoartele dintr-un birou si habar nu au ce se intampla pe teren. Scuze, dar v-ati intalnit degeaba…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button