Se întampla în urmă cu 7 ani | Turnul combinatului din Dej, de neclintit cu 150 de kilograme de dinamită – VIDEO

5189
1
DISTRIBUIȚI
foto Adevarul

Pana in urma cu sapte ani, de la marginea orasului, Dejul era „vegheat” de la o inaltime de 204 metri de un turn din beton, amplasat in zona industriala din apropierea Combinatului de Celuloza si Hartie. Practic, din orice directiei veneai spre Dej, iti dadeai seama ca te apropii de oras, vazand turnul de la kilometri distanta. A fost al doilea cel mai inalt turn din Romania, primul fiind cel din Baia Mare. 

Numai ca, autoritatile locale i-au pus gand rau colosului din beton si pentru a preda fostul amplasament IFA unor investitori chinezi, care intre timp nu au mai venit, au luat decizia ca turnul sa fie demolat prin implozie. Se anuntase un adevarat „spectacol”, la care nu iti e dat sa participi de prea multe ori intr-o viata de om.

Captură de ecran din 2018.01.12 la 11.29.59Pregatirile au inceput cu saptamani inainte, iar cu cat „momentul zero” se apropia, emotiile si nerabdarea celor care se ocupau de acest lucru, cresteau. Pentru demolarea printr-o implozie controlata a fost contractata o firma din Zalau, experta in astfel de operatiuni, dar careia i-a venit de hac turnul din Dej, care s-a dovedit a avea o „personalitate” extrem de puternica.

Cu zile inainte, au fost date gauri in baza turnului si s-au montat in diferite puncte dispozitive explozibile pana la o inaltime de 7 metri. Mai exact, peste 150 de kilograme de dinamita ar fi trebuit sa puna colosul la pamant cat ai striga „arde”.

ZIUA ZERO – 11 ianuarie 2011

Foto: Luidort Peti
Foto: Luidort Peti

Pentru ca „spectacolul” oferit de pirotehnisti sa poata fi vazut de cat mai multa lume, s-au facut chiar si invitatii, transmise tuturor televiziunilor nationale, care au luat cu asalt Dejul inca de dimineata. Jurnalistii s-au inghesuit sa prinda „moartea” unui simbol al Epocii de Aur din cele mai bune unghiuri. S-au dat indicatii, recomandari, pareri, iar regizorul principal sau „producator general” al show-ului televizat ce avea sa urmeze a fost chiar primarul Costan Morar. Pentru ca asteptarea sa fie cat mai usoara, s-au impartit chiar si pahare cu ceai cald.

Detonarea era anuntata pentru ora 15, iar orele, minutele si secundele ramase erau numarate impreuna precum in noaptea de Revelion. La ora 15 insa, natura a fost impotriva, iar o ceata densa s-a asternut deasupra orasului. Pentru ca spectacolul sa nu aiba loc in spatele „cortinei” de ceata, care nu iti permitea sa vezi mare lucru, implozia a fost amanata cu jumatate de ora. Nici ora 15:30 nu a fost una norocoasa, asa ca din nou, s-a luat decizia ca indiferent de conditiile meteo, la ora 16, turnul sa fie pus la pamant. Asteptarea era una apasatoare, iar rabdarea era greu pusa la incercare, insa entuziasmul tuturor a invins in cele din urma. Nu si cele 150 de kilograme de dinamita.

La ora 16 fix, zecile de persoane prezente pe platforma industriala  erau cu ochii spre cer. Din nou, s-a numarat impreuna…„5..4..3..2..1..ARDEEE!!! si BUM!!!”. Liniste. Si atat!

Turnul inalt de 204 metri a fost de neclintit. S-a lasat o liniste ca de mormant, in care, desi iti venea sa razi, nu aveai curaj. Cand intr-un final cineva a spart gheata si i-a scos pe toti din acea stare de mirare, uimire si dezamagire (nu conteaza ordinea), au inceput celebrele discutii „Nu sunt in stare nici sa demoleze ce a facut Ceausescu, d’apoi sa construiasca…”.

In scurt timp, apar primele explicatii, in urma unor evaluari facute ad-hoc chiar de cel care a coordonat implozia. Cele 150 de kilograme de dinamita au fost insuficiente pentru a pune la pamant colosul din beton, deoarece baza conica a acestuia era mult prea puternica. Au reusit insa sa il scurteze cu aproximativ 5 metri si sa il incline cateva grade, reusind astfel sa creasca la un nivel maxim incertitudinea si chiar teama celor care aveau afaceri in zona. Practic, nimeni nu stia daca turnul  va cadea singur in minutele, orele sau chiar zilele urmatoare. Asadar, zona a fost izolata, iar muncitorii fabricilor din apropiere au fost trimisi acasa.

Demolarea a fost reluata dupa exact o luna de zile, cand sutele de kilograme de dinamita au reusit in cele din urma sa ii vina de hac turnului inalt de 204 metri. Desi intrase in discutie si demolarea celui de-al doilea turn, inalt de 80 de metri, nimeni nu si-a mai asumat un esec, si astfel, acesta a ramas inca in picioare.

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Asta a fost un simbol al Dejului, chiar din comunism, dar al industrializarii. Apoi a aparut un alt simbol, arteziana din centru, a lui nacajel, dar al cheltuirii banului public pe ambitii „frumoase”. Regret demolarea turnului, ca se putea realiza cu el ceva care sa ridice Dejul.

LĂSAȚI UN MESAJ