https://www.airportcluj.ro/
Social si Cultura

Si detinutii de la Gherla participa la „Let`s do it, Romania”

Un număr de 40 de persoane private de libertate custodiate de către Penitenciarul Gherla, vor participa în data de 24.09.2011, începând cu ora 8,30 la Ziua de Curățenie Națională și vor desfășura activități de igienizare în municipiile Cluj-Napoca și Gherla.

O echipă formată din 27 persoane private de libertate – femei – se va deplasa în Parcul Central din Gherla, iar 13  persoane private de libertate – bărbați vor ecologiza zona Valea Fânaţelor din Cluj Napoca.  Ambele echipe sunt constituite din persoane private de libertate  care își execută pedepsele în regim deschis sau semideschis. Participarea persoanelor private de libertate  şi a personalului însoţitor din unitate  se face pe bază de voluntariat. În concordanţă cu prevederile legale care reglementează activitatea de voluntariat, persoanelor participante li se vor elibera certificate care să ateste calitatea de voluntar în cadrul acestei acțiuni de ecologizare și vor beneficia de toate celelalte drepturi prevăzute de lege. De-a lungul timpului, persoanele private de libertate din Penitenciarul Gherla au mai participat la  acţiuni de voluntariat, ultima dată desfășurând activități lucrative care au vizat igienizarea  spaţiilor verzi din zona Mănăstirii Nicula, jud. Cluj în luna august anul curent.

Evenimentul se încadrează în contextul parteneriatului încheiat atât la nivel local, cât și la nivel național, între Penitenciarul Gherla, respectiv Administrația Națională a Penitenciarelor cu Asociaţia „Viitorul în Zori” în cadrul campaniei „Let`s do it, Romania”, în această campanie fiind implicate majoritatea unităţilor penitenciare din ţară . Prin participarea la eveniment se urmărește prezentarea obiectivă a sistemului penitenciar ca serviciu social în slujba comunităţii şi, în acelaşi timp, se urmăreşte echilibrarea psiho-socio-comportamentală a persoanelor private de libertate şi îmbunătăţirea imaginii şi a respectului de sine, prin posibilitatea de a fi parte constantă din societate.  De asemenea, atât la nivelul persoanelor private de libertate, cât şi a mentalităţii colective a comunităţii, se urmăreşte modificarea de atitudini şi convingeri, cu privire la capacitatea de adoptare a unor modele prosociale de comportament de către deţinuţi.

Prin menţinerea legăturii dintre persoanele private de libertate şi societatea civilă, recomandările europene pentru penitenciare subliniază diminuarea impactului la revenirea acestora în comunitate precum şi dezvoltarea simţului civic al persoanelor condamnate. Instituția penitenciară înțelege în acest sens, importanţa activităților care crează premisele unei reale reintegrări sociale a celor care urmează în viitor să părăsească penitenciarul și promovează politici moderne de detenție.

Articole Similare

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button