„Vindecarea prin memorie. Închisoarea din Gherla pe harta Gulagului românesc” – conferinţa la Gherla

1233
0
DISTRIBUIȚI

Oferta mici si bere

Oferta mici si bere

Perne
Perne

Anul 2017 a fost consacrat, de Patriarhia Română, omagierii apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

În acest context Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului, de la Nicula și Protopopiatul Ortodox Gherla, în parteneriat cu Primăria Municipiului Gherla organizează, sâmbătă, de la ora 16, la Casa Municipală de Cultură o conferința cu tema: Vindecarea prin memorie. Închisoarea din Gherla pe harta Gulagului românesc.

Conferința va fi susținută de conf. univ. dr. Radu Preda, directorul Institului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și va fi deschisă de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Tot în cadrul manifestării Corala Sfânta Ecaterina a Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși Gherla și Corala preoților din Protopopiatul Gherla vor susține un scurt moment artistic.

Într-un „top” al celor mai crunte locuri de teroare din România comunistă, Gherla s-ar situa cu siguranţă pe podium. Numeroși români au simţit pe pielea lor cruzimea, lipsa de cultură şi de milă a celebrilor torţionari de la Gherla.

Deşi cu o istorie lungă, ce coboară până în secolul al XVI-lea, consacrată în secolul al XVIII-lea, în vremea Mariei Tereza, ca spaţiu de detenţie pentru cei condamnaţi pentru infracţiuni grave, penitenciarul Gherla și-a făcut un trist renume în perioada comunistă. Regimul comunist a reuşit „performanţa” de a creşte atât numărul deţinuţilor politici, cât şi regimul de teroare, la cote maxime.

Pornind la aceste realități IPS Andrei și Dl Radu Preda vor să ne arate că rănile trecutului se vindecă doar prin recursul responsabil la memorie.

Tipografia Marian
loading...
DISTRIBUIȚI

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ