publicitate
publicitate
publicitate
 
Social si Cultura

44 de ani de la inundatiile care au maturat Dejul in 1970. Marturiile supravietuitorilor – VIDEO


E lesne de înțeles cât de importantă este apa pentru o comunitate. Ea are un rol vital in viata de zi cu zi.  Și totuși,  ce se întâmplă când tocmai acest simbol al vietii se întoarce împotriva noastră? Inundatiile 13-15 mai 1970 au fost cele mai grave inundatii din istoria recenta a Dejului. Dar nu au fost singurele. Dejeanul.ro va prezinta un reportaj amplu despre catastrofa care a lovit orasul exact acum 44 de ani. Marturii ale celor care au trait pe viu revarsarea Somesului, si care peste noapte au ramas fara nimic.

Amplsarea orasului Dej la confluenta celor doua Somesuri dar si numele orasului, care inseamna loc mlastinos, ne pot face sa credem ca desele inundatii care au lovit Dejul de-a lungul vremii nu sunt intamplatoare. Cu toate acestea, beneficiile pe care le aducea Somesul in transportarea sarii de la Ocna Dej au facut ca orasul sa se dezvolte rapid. Pe cat de mult a ajutat Somesul dezvoltarea orasului, pe atat de repede l-a distrus in doar trei zile.

inundatii dej 1970 (11)Dej, miercuri, 12 mai 1970 – norii grei de ploaie se adună încet în jumătatea de nord a țării – începe să plouă. Nimic nu anunța a fi ceva mai mult decât o banală ploaie de primăvară. Activitățile comunității locale decurgeau normal. Nimeni nu știa că Dejul urma să fie lovit de cea mai puternică viitura din istorie. În decursul a trei zile, ploile s-au intensificat,  ajungându-se treptat ca în amonte de orașul Dej ploaia să cadă masiv atingând valori de pana la 100 de litri pe metru pătrat, însemnând valori de până la trei ori mai ridicate decât mediile multianuale. Iarna bogată în precipitații și vremea răcoroasă a permis păstrarea unui strat de zăpadă consistent în inima munților. Dar pătrunderea unui curent de aer cald,  bogat în vapori de apă în țară a produs o topire rapidă a zăpezii și precipitații nemaiîntâlnite până atunci. Precipitațiile bogate din acele zile de mai, precum și topirea rapidă a zăpezii în amonte de orașul Dej a produs pe valea Someșului un puternic torent care avea să inunde o mare parte a localităților aflate în cursul râului.

inundatii dej 1970 (10)Viitura a lovit noapte, când toată lumea dormea. Apa si-a croit rapid drum in locuințele oamenilor, intr-un mod brutal. Persoanele proaspăt dezmeticite din somn coboară din pat direct în apă. Mulți voluntari circulă din casă în casă trezind persoanele care încă dorm prin bătăi repetate la ușă si ii avertizeaza ca vine apa de 5 metri.  Toată lumea se îndreaptă spre zone mai înalte unde apa să nu poată ajunge. Își caută adăpost pe la vecini, prieteni, rude, cunoștințe sau pur și simplu pe la locuințele unor persoane mai solidare. Cei care nu au avut unde merge, si-au luat ce au apucat si au urcat pe dealul Tirului. În toată această perioadă apele continuă să crească. Cei care au refuzat să-și părăsească agoniseala de-o viață,  sunt acum înconjurați de apă din toate părțile.  Mai au decât o șansă: să urce în podul casei sau pe acoperiș și să aștepte salvarea.

Imaginile devin copleșitoare pentru cei care au trăit furia apelor. Rămân țintuite în memorie fețele îngrozite ale celor care așteaptă pe acoperișurile caselor, barcile de salvare sau elicopterele. Zidurile săpate de ape se prăbușesc peste persoanele aflate în interiorul lor și nimeni nu putea face nimic, decât să privească. Numarul oficial al mortilor anuntat de autoritati a fost sase, dar cei care au trait pe viu acele momente, spun ca au fost mult mai multi. Unul dintre supravietuitori a vazut in fata ochilor cum o femeie care trebuia sa fie salvata cu barca, s-a intors in casa pentru a-si lua si televizorul. Intre timp, un torent a indepartat barca de scarile casei, iar femeia a fost luata de apa. Pentru ca nu mai avea putere sa inoate, si-a legat parul de crengile unui plop pana cand elicopterul o va salva. Din pacate pentru ea, elicopterul nu se putea apropia de zona respectiva din cauza copacilor inalti. Cadavrul acesteia a fost gasit in comuna Catcau cateva zile mai tarziu. Ca ea au sfarsit multi altii, dar autoritatile comuniste de atunci, tineau tot secret. Dezastrul a luat o amploare atat de mare, incat insusi Nicolae Ceausescu s-a urcat intr-un elicopter si a survolat zona, pentru a vedea pagubele uriase produse de inundatii. Timp de o saptamana orasul a fost paralizat.

inundatii dej 1970 (19)Si dupa retragerea apelor, oamenii s-au mobilizat. Dupa programul din fabrici, muncitorii ajutau sinistratii sa isi reconstruiasca locuintele. Cu ajutor de la centru, in doar cateva luni a fost ridicat cartierul Sinistratilor si o parte din Dealul Florilor.

Dupa ce viata orasului a revenit la normal, ramanea o intrebare care ii framanta pe toti. Ce a  provocat cu adevarat inundatiile din 1970?

Tot mai multe voci afirmau ca viitura care a maturat Dejul a fost provocata de cateva zeci de vagoane cu lana, aduse de apa din Beclean. Practic, lana s-a oprit in podul de la Dej, formand un baraj, iar apa s-a revarsat pe strazile orasului.

Abia dupa gravele inundatii din anul 1970 un dig  fost construit in partea dinspre oras a raului Somes, iar valea Salca a fost redirectionata. Dejul si comunele arondate s-a mai confruntat cu inundatii de atunci pana in prezent, dar nu de o amploare atat de mare. Cu siguranta, acele zile de mai 1970 au scris o fila neagra a istoriei orasului, care in acest an sarbatoreste 800 de ani de atestare documentara.

 Sursa foto: arhiva personala Sorin Borodi

 

Articole Similare

9 Comentarii

  1. FOARTE INTERESANT! DIN PACATE ESTE EXTREM DE ENERVANT MODUL IN CARE VA PROTEJATI IMAGINILE POSTATE!!!

  2. Un reportaj extrem de interesant despre evenimentul destul de nefast, care a marcat viata a multor dejeni in urma cu 44 de ani. Un frumos cadou oferit aniversarii a 800 de ani de la prima atestare documentara a municipiului. Multi dejeni din generatia mai tanara au pentru prima data ocazia sa vada fotografii si inregistrari rare din acea perioada, iar relatarile martorilor si a prezentarea pe scurt a evenimentului de catre domnul profesor Albinetz formeaza o imagine completa a acestui episod din istoria Dejului. Felicitari autorilor si sper ca vor urma si alte documentare.

  3. Nu o sa mai vedem asa mobilizare niciodata. L-au omorat pe Ceausescu, iar cei ce sunt azi nu se ridica nici pana la talpile lui. ROMANIA TREZESTE-TE !!!

  4. Chestia cu vagoanele de lana de la Beclean e tare de tot. Sa stie toata lumea ca daca nu era lana aia toata apa curgea pe Somes in jos si nu era nici o problema.

  5. 12 MAI 1970 A FOST IN ZIUA DE MARTI SI NU MIERCURI CUM SE SPECIFICA IN ARTICOL.E O GRESALA IN ARTICOL. -PENTRU CA UN NUMAR AL ZIARUL DE LA ACEA VREME ”FACLIA” A FOST PUBLICAT DUMINICA 17 MAI 1970.SI GANDITI-VA CA DACA O LUAM PUTIN CU CATEVA ZILE IN URMA O SA VEDETI CA 12 MAY 1970 A PICAT/CAZUT INTR-O ZI DE MARTI SI INTR-O ZI DE MIERCURI CU SE POMENESTE INBN ARTICOLUL DE PE SITE-UL ACESTA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close