7 obiceiuri care îți sabotează somnul
Îți este greu să adormi sau suferi de insomnie? Ești mai obosit când te trezești decât înainte să te pui la somn? Aceste situații îți afectează major bunăstarea de zi cu zi? Ești departe de a fi singurul care experimentează această situație.
Iată către ce obiceiuri trebuie să-ți îndrepți atenția pentru a te asigura că ai parte de un somn odihnitor
- Utilizarea dispozitivelor electronice
Ecranele telefoanelor sunt dăunătoare pentru calitatea somnului din mai multe motive. Lumina albastră emisă de acestea transmite retinei semnale de „zi”, iar eliberarea melatoninei, hormonul somnului, de către creier, scade semnificativ. De asemenea, informațiile citite cu câteva ore înainte de ora de somn îți vor menține creierul într-o stare de agitație cognitivă.
- Mesele târzii
Un alt motiv pentru care îți este greu să adormi sau poate dăuna calității acestuia este reprezentat de mesele greu de digerat, mai ales luate la ore târzii. Cu toate acestea, există anumite remedii, precum ceaiul de mușețel sau evitarea cărnii roșii și a alcoolului în rutina ta de seară.
- Cafeina târzie
Un alt obicei ce sabotează somnul este cafeina excesivă și băuturile stimulente. O soluție eficientă poate fi optarea pentru băuturi calmante precum ceaiurile din plante, ale căror caracteristici sedative sunt universal recunoscute.
- Stresul cotidian
Stresul zilnic reprezintă un alt factor ce poate contribui la scăderea calității somnului tău. Fără să îți dai seama, haosul exterior poate avea o influență profundă asupra modului în care te pregătești de somn. În acest context, pregătește-ți corpul și mintea pentru un somn odihnitor și alege un pat tapițat potrivit pentru transformarea dormitorului tău într-un refugiu de confort și liniște. Lasă-te inspirat de diversitatea modelelor oferite de Homelux și îmbunătățește-ți experiența de odihnă.
- Somnul după miezul nopții
Sunt orele de somn înainte de miezul nopții mai odihnitoare decât cele ce trec de miezul nopții? Răspunsul poate fi unul nuanțat, având în vedere faptul că somnul nostru este guvernat de cicluri cardiace, adică o alternanță între un somn ușor și unul greu. Primul ciclu de somn este cel mai important, astfel că a adormi după miezul nopții nu este la fel de odihnitor, deoarece corpul tău va „sări” peste acest prim ciclu. Este însă foarte important să ai ore regulate de somn, astfel încât corpul să-și adapteze ciclurile de somn în consecință.
- Temperatura camerei
O cameră slab încălzită îngreunează procesul adormirii, deoarece corpul va încerca să producă mai multă energie pentru a se încălzi. În sens opus, un mediu mult prea cald poate provoca dureri de cap și poate perturba ciclurile cardiace.
- Exercițiile intense înainte de culcare
Deși antrenamentele sunt recomandate, practicarea acestora cu puțin timp înainte de ora de culcare poate crește nivelul de energie și în consecință, dificultatea de a adormi.
În concluzie, adoptarea unor obiceiuri sănătoase în rutina ta de seară poate face diferența dintre un somn odihnitor și unul agitat sau tulburat. De la gestionarea corectă a utilizării excesive a dispozitivelor electronice, până la integrarea unei diete echilibrate și a unui program corect al meselor, până la alegerea unui pat confortabil sau a evitării exercițiilor fizice intense, toate acestea pot asigura un mediu propice somnului.
Sursa foto : pexels.com