Social si Cultura

Adrian Marton din Dej – tânărul care călătoreşte prin lume fără un leu în buzunar

Adrian Marton din Dej, student al Facultății de Matematică și Informatică din Cluj, a decis să pornească într-o călatorie fără hartă și fără prea mulți bani. Are 20 de ani și își dorise mereu să călătorească, dar i se părea scump. În anul întâi de facultate, a realizat ca nu îi plăcea ceea ce face și s-a decis că are nevoie de o schimbare, relateaza studentpress.ro intr-un articol scris de Călina Mureșan.

Voiam să îmi fac propria imagine despre lume și să găsesc ceea ce îmi place să fac. Să mă autodescopăr, de fapt, deși sună clișeeic.” Așa că, în anul al II-lea, a pus pe pauză facultatea și a dat play aventurii.

Am căutat un mod de călătorit ieftin și am vrut să călătoresc singur, deoarece așa sunt forțat să socializez mai mult cu oameni noi. Am ales să fac hitchhiking (autostop) și am pornit din Oradea. Până acum, am parcurs peste 4.000 de km fără să plătesc nimic pe transport. Pentru cazare și mâncare folosesc site-ul helpx.net, unde oameni din diferite țări pun anunțuri prin care caută voluntari care să lucreze 4-5 ore pe zi pentru ei, iar ei oferă cazare și mâncare în schimb.”

20161104_130846Ideea de a pleca în modul acesta fermenta de ceva timp în capul lui, dar nu era hotărât. Din momentul în care s-a hotarât, a plecat după o lună și jumătate. În acest timp, a lucrat ca alpinist utilitar, pentru a strânge ceva bani de rezervă, dar și pentru a-și achiziționa echipamentul necesar unei astfel de călătorii. Deoarece a ales să călatorească pe timp de iarnă, avea nevoie de un sac de dormit foarte bun și nu numai. Hotărârea a luat-o pe la începutul lunii septembrie, după ce un prieten i-a povestit despre călătoria sa prin lume, folosind tot autostopul pentru transport. În 19 octombrie 2016, a pornit la drum, iar călătoria lui continuă.

Nu mi-am pregătit absolut deloc un traseu. Știam că o să merg prima dată în Franța, deoarece mi-au scris niște gazde de acolo, iar apoi urma să mă decid pe parcurs.

Cum aveau să reacționeze părinții la o astfel de veste? Le-a zis direct ce urma să facă, fără să stea prea mult pe gânduri.

La început, nu au fost încântați. Au reacționat diferit. Tatăl meu nu era încântat de faptul că îmi întrerup studiile, iar mamei nu i-a plăcut deloc că mă duc. Cu timpul, după ce le-am explicat cum avea să fie călătoria mea, s-au obișnuit cu ideea.


Citeste articolul integral pe studentpress.ro

Articole Similare

10 Comentarii

 1. Este un băiat de nota 10.Toată stima şi respectul .Drum bun şi să se întoarcă cu bine .

 2. Raul,
  Sunt persoane ca si tine care numai comenteaza si se plang in loc sa faca ceva…de aceea suntem vazuti asa de bine…

 3. Raul
  Daca toata Europa ar fi plina de tineri ca el, am fi cea mai respectata tara :)))

 4. Da, am fi cea mai respectata tara… Cu unul sau scuzati, cu mai multi cum ziceti, care in anul I de facultate constata ca nu e ceea ce vrea… In cazul asta RUSINE premiantilor la olimpiade si balcaniade , fac Romania de RUSINE. De calatori fara bani avem nevoie, BRAVOOOOO!!!!!!

 5. Raul, dupa cum vezi, lucreaza voluntar 4-5 ore pe zi pentru cazare. Tu ce ai face? Ai da niste bani si ai sta cu p**a in sus toata ziua in ceva camera de hotel in loc sa cunosti oameni, si te plangi in comentarii pe Facebook/la articole.
  Bravo Raul. De oameni ca tine avem nevoie

 6. Raul,
  Adrian mi-a fost coleg de grupa la facultate. Din 200 de studenti la sectia noastra am mai ramas 170. Din acei 30, doar 1 dintre ei s-a lasat si macar face ceva ce ii place, sa calatoreasca. Ceilalti 29 fii sigur ca nu fac nici pe departe ceva mai productiv ca el.

 7. @Raul
  Avand in vedere ca la facultate inveti doar nimicuri , materii de umplutura care sa-ti ocupe 4-5-6 ani din viata si ceea ce e cu adevarat important in profesia pe care o studiezi esti nevoit sa inveti in practica, dupa ce termini facultatea (cand esti angajat)… DA, facultatea e e doar o masina de facut bani.
  Premiantii aia ce fac pt ROMANIA? Ori merg afara, deci dau 2 bani pe tara (deci tocmai ei nu “RESPECTA TARA”), ori se pierd… eu inca nu am vazut PREMIANTI care sa scoata TARA NOASTRA din RAHATUL IN CARE SE AFLA.
  SI n-am auzit de niciun RAUL, cre a facut ceva penbtru tara.
  Asa ca lasa-l pe ADI in pace, ca mai mult ma motiveaza EL prin ce a facut, decat TU prin lamentarile si grandomania ta.

 8. Deci, e unul din cei 30 ramasi… Faima pentru Romania! Bravo voua!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close