publicitate
publicitate
publicitate
publicitate
publicitate
publicitate
BREAKING NEWSDin Oras

Animalele NU sunt cadouri de Craciun | In lunile de dupa sarbatori, abandonul creste semnificativ – VIDEO

Se apropie perioada cadourilor, in care parintii fac tot ce pot pentru a le oferi copiilor darul pe care si-l doresc. Iar in topul preferintelor celor mici se afla un animal de companie. Fara sa stie ca este o responsabilitate pentru cel putin 10 ani, parintii accepta sa cumpere un catel sau o pisica, dar de cele mai multe ori copiii se plictisesc de ele, iar treptat timpul acordat lor scade. In foarte multe situatii, catei de apartament ajung sa fie dusi la tara si legati in curte sau in tot la fel de multe cazuri, sunt abandonati pe strazi. 

Reprezentantii asociatiilor de protectie a animalelor spun ca in lunile de dupa sarbatori, numarul animalelor abandonate pe strazi este mai mare chiar si cu 30-40%, pentru ca putini sunt oamenii care considera ca un animal de companie este un membru al familiei. Tocmai de aceea, specialistii va recomanda sa va ganditi foarte bine si sa cantariti mult decizia de a lua un animal de companie, tinand cont de faptul ca acesta traieste aproximativ 12-15 ani, timp in care sunteti singura familie pentru el. Un animal de companie are nevoie de atentie, de plimbari zilnice, hrana adecvata, ingrijire dar si de vizite medicale, deloc ieftine. Au fost cazuri in care animalele au fost abandonate dupa prima vizita la veterinar, pentru ca cei care l-au cumparat au inteles ca nu e deloc ieftin sa deti un animal. De asemenea, printre obligatiile legale ale unui proprietar de animale este sterilizarea acestora, in multe cazuri facandu-se gratuit prin campanii organizate de asociatii sau de primarii.

Terapeutii spun ca un caine abandonat sufera extrem de mult si va trai toata viata gandindu-se la ce a gresit atunci cand a fost dat la o parte.

Este si cazul unui caine de rasa comuna din Dej. In urma cu 11 ani a fost adoptat din adapost la varsta de cateva luni. Doar patru luni a durat pentru el fericirea, pentru ca familia adoptiva s-a plictisit rapid de el si nu l-au mai dorit pentru ca a crescut mai mare decat credeau ei ca va creste. A fost returnat in adapost, acolo unde si-a petrecut urmatorii zece ani. Abia zilele trecute s-a gasit pentru el un nou proprietar si a fost trimis spre adoptie in Luxemburg. Reprezentantii asociatiilor spun insa ca sunt foarte rare cazurile in care un caine matur din adapost isi mai gaseste un adoptator, pentru ca majoritatea cauta cainii cand inca sunt mici.

Din acest an, amenzile pentru abandonul animalelor au crescut la 12000 lei, dar chiar si asa, suntem inca departe de a ne responsabiliza, pentru ca numarul abandonurilor creste semnificativ, in timp ce adaposturile sunt pline.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close