publicitate
publicitate
publicitate
 
Din Zona

Asigurarea va fi obligatorie si pentru masinile abandonate sau nefunctionale

Veste proasta pentru soferii din intreaga Uniune Europeana. Asigurarea de raspundere civila (RCA) este obligatorie si pentru masinile cu care nu mai circulam pe drumurile publice, chiar daca nu mai sunt functionale si sunt tinute in garaj. Singura solutie pentru ca incheierea unei polite de asigurare sa nu mai fie obligatorie, este radierea masinii, fiind singurul mod in care este scoasa oficial din circulatie.

Totul vine dupa o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cazul unui litigiu din Polonia, unde autoritatile locale au confiscat o masina nefunctionala si abandonata. Dupa confiscare, masina a fost casata si radiata, dar Fondul de Garantare a Asigurărilor a amendat autoritatile cu aproape 1.000 de euro pentru neîncheierea unei poliţe RCA pe toată perioada în care au fost proprietari, de la confiscare pana la casare, chiar dacă maşina nu era funcţională. Castig de cauza a avut Fondul de Garantare a Asigurarile, CJUE stabilind ca  “încheierea unui contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este înmatriculat într-un stat membru şi nu a fost retras în mod legal din circulaţie”.

Deciziile date de CJUE sunt obligatorii pentru toate instanţele din Uniunea Europeană care se confruntă cu cazuri asemănătoare, dar autorităţile trebuie, de asemenea, să ţină cont de ele, în vederea ajustării legislaţiei interne.

Astfel, orice masina inmatriculata intr-un stat membru UE, trebuie sa aiba incheiata si o polita RCA, chiar daca nu se circula cu ea.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close