publicitate
publicitate
publicitate
 
Actualitate

Buletine noi, cu cip, de anul viitor | Cum pot arata noile acte de identitate

De anul viitor toate cartile de identitate vor fi schimbate si vor capata o noua infatisare in acord cu reglementarile Uniunii Europene. Noile acte vor fi mai mici, de dimensiunea unui card bancar si vor fi dotate cu un CIP. O alta modificare semnificativa este reducerea varstei minime pentru care se va putea emite buletinul. Astfel, parintii vor putea cere actul de identitate si pentru copiii sub 14 ani, pentru ca acestia sa circule mai usor în Uniunea Europeană.

Un regulament al Uniunii Europene obligă autoritățile să schimbe cartea de identitate până în 2 august 2021, astfel ca a fost pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta.

Principalele modificari constau in reducerea dimensiunii si introducerea unui cip pe care vor fi stocatefotografia posesorului si doua amprente. De asemenea, noua carte de identitate va tine loc si cardului de sanatate, dar va putea fi folosit si la autentificarea informatica in unele institutii publice precum ANAF sau banci.

Noile carti de identitate vor fi valabile, in cazul minorilor, cinci ani, iar în cazul adulţilor 10 ani. Neschimbata ramane regula ca persoanele de peste 70 de ani sa primeasca buletine valabile pe o perioada nedeterminata.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close