publicitate
publicitate
publicitate
 
ActualitateDin Oras

Campanie de recoltare sange la spitalul din Dej

Oricine poate salva o viata, iar cea mai simpla metoda este de a DONA Sange. Cei care isi doresc sa devina donatori, o pot face de miercuri, la Spitalul Municipal Dej

La Spitalul Municipal Dej incepe sesiunea de recoltare a sangelui. Cei care isi doresc sa intre in randul donatorilor, o pot face miercuri, intre orele 8,30-13,30 la Laboratorul de Analize Medicale din cadrul Policlinicii, aflata la etajul II al spitalului.

Pentru a putea dona sange, cei dornici de acest lucru trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18-60 de ani, greutatea peste 50 kg, puls regulat – intre 60 si 100 de batai/minut – , iar tensiunea arteriala sistolica intre 100-180 mmHg. Donatorii trebuie sa nu fi suferit in ultimele 6 luni interventii chirurgicale, iar femeile sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie ori in perioada ciclului menstrual.

De asemenea, cei care vor sa doneze, nu au voie sa consume grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea recltarii, trebuie sa nu fie sub tratament pentru hipertensiune ori sa sufere de boli de inima, boli renale, psihice, hepatice sau boli endocrine.

Nu pot dona nici cei care au avut antecedente hepatice, TBC, malarie, sifilis, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele (psoriazis, vitiligo) sau miopie -peste (-) 6 dioptrii, ori cancer.

Donatorii care indeplinesc conditiile de eligibilitate, mai trebuie sa stie ca inainte de a dona pot consuma o cana de cafea sau ceai, un mic dejun consistent sau legume si fructe. Mai mult, ei trebuie sa nu fumeze cu cel putin o ora inainte si dupa donare si sa se prezinte odihniti in ziua donarii.

Mai trebuie sa se stie ca, donatorii au parte de mai multe beneficii dupa ce au donat sange, precum bonuri valorice -7 la numar-, adeverinta pentru o zi libera de la locul de munca si reducere de 50% pentru mijloacele de transport in comun. La cerere, donatorii pot primi analizele medicale efectuate (grupa sanguina, Rh, hemoleucograma, test hepatita B, C, HIV, HTLV, analize biochimie).

 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close