publicitate
publicitate
publicitate
 
BREAKING NEWSDin OrasEveniment

Centura Dejului scoasa la licitatie | Ce nu a reusit deputatul in 10 ani, a reusit Morar intr-un an – VIDEO

Centura ar urma sa aiba 5,4 kilometri si va costa 22 de milioane de euro. Durata de executie este de doi ani

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere a scos astazi la licitatie proiectarea si executia centurii municipiului Dej. Aceasta va avea o lungime de 5,45 de kilometri si va costa nu mai putin de 21,9 milioane de euro. Dupa ce va fi desemnata firma castigatoare, perioada de realizare a proiectului si de finalizare a lucrarile este de 24 de luni. 

Scoaterea la licitatie a realizarii centurii municipiului Dej vine ca urmare a nenumaratelor demersuri facute de primar, atat la Ministerul Transporturilor cat si la Guvern. Vazand ca in ultimii zece ani, trimisii Dejului in Parlament nu au reusit sa convinga autoritatile de la Bucuresti de necesitatea centurii, primarul a luat problema in propriile maini. Edilul si-a luat angajamentul fata de cei de la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere ca administratia locala de la Dej se va ocupa de identificarea proprietarilor de teren in vederea exproprierii, demararea procedurilor necesare exproprierilor si chiar de realizarea ridicarilor topografice si intabularea parcelelor aferente, pentru a urgenta caile birocratice, unde de cele mai multe ori se impotmolesc marile proiecte ale celor de la Bucuresti.

“Astfel ca urmare a adreselor către Ministerul Transporturilor cu numărul 11772 din 07.05.2018, respectiv 26595 din 23.10.2018, a Memoriului înaintat Premierului României în 31.05.2018 prin care am readus în atenția Guvernului faptul că lipsa centurii ocolitoare a Dejului  creează aglomerări semnificative în trafic care duc în perioadele cu tranzit intens la  formarea de ambuteiaje atât la intrarea în oraș cât și la ieșire și coloane de mașini a căror lungime este uneori de peste 4 km. Traficul intens (inclusiv trafic greu)  afectează și structura de rezistență a podurilor peste râul Someș de la intrarea în municipiu, poduri care nu au fost reabilitate de mai bine de 50 de ani, fiind în aceste condiții de trafic în  pericol major de a ceda și a se prăbuși iar gradul de nemulțumire al cetățenilor este atât de mare încât există riscul de a fi exprimat prin manifestări în stradă deoarece Dejul este un oraș blocat efectiv. Nu este un semn de normalitate ca populația și activitatea economică, turismul unei zone cu potențial de dezvoltare ridicat să fie afectate  din cauza tergiversării implementării acestui proiect, un proiect vital pentru municipiul nostru.

Prin răspunsul primit la adresa nr.26587 din 23.10.2018 înaintată de către Primăria Dej,  Direcției Generale Management și Strategie din cadrul Ministerului Transporturilor am avut confirmarea faptului  că varianta de ocolire a municipiului Dej este parte a Master Planului General de Transport  și va fi proiectată și construită la standard de drum expres ca parte din Drumul Expres Turda-Halmeu ”Someș Expres”, cu ramificațiile Dej-Bistrița, Nod Baia Mare-Baia Mare și Nod Livada-Petea” a declarat Morar Costan.

Edilul din Dej a fost prezent la Bucuresti in cursul saptamanii trecute, la Ministerul Transporturilor, unde a primit confirmarea ca CNAIR a aprobat scoaterea la licitatie a documentatiilor pentru proiectarea si executia centurii.

“Dat fiind faptul că Primăria Municipiului Dej are capacitatea administrativă și experiența necesare, accesând până în prezent fonduri europene pentru proiecte majore de îmbunătățire a mobilității urbane, infrastructură străzi, în valoare de peste 60 milioane de euro, pentru a urgenta realizarea obiectivului de investiție am propus Ministerului Transporturilor  prin adresa numărul 26595 din 23.10.2018 încheierea unui protocol de colaborare între Municipiul Dej și  CNAIR”, a mai declarat Morar Costan.

Prin acest protocol, care va fi semnat în perioada următoare, administrația locală dejeană își asumă următoarele acțiuni:

  • identificarea proprietarilor de teren în vederea exproprierii pentru secțiunea de tronson- varianta de ocolire a municipiului Dej;
  • demararea procedurilor necesare exproprierilor
  • realizarea ridicărilor topografice, respectiv întăbularea și dezmembrarea parcelelor aferente în favoarea Statului Român,
  • alipirea tuturor parcelelor aferente și realizarea planului topografic a întregii suprafețe a centurii de ocolire
  • emiterea autorizației de construcție de către Primăria Municipiului Dej

“În paralel cu procedurile de licitație pentru proiectare și execuție, noi, administrația, vom face tot ce depinde de noi pentru realizarea obiectivelor asumate prin protocol și  din experiența proiectelor anterioare estimez că la finele acestui an lucrările vor demara și din acel moment în 2 ani Dejul va avea centura de ocolire.

A venit momentul să depășim perioada întrebărilor, interpelărilor și a lamentărilor că nu se poate face nimic”, a incheiat primarul, cel mai probabil ca raspuns la interpelarile nereusite din ultimii 10 ani, facute de deputatul Cornel Itu, care readucea in discutie centura Dejului in fiecare campanie electorala.

Declaratia primarului despre centura ocolitoare, inainte de anuntul facut de catre cei de la CNAIR ( 25 ianuarie 2019):

 

 

 

Articole Similare

3 Comentarii

  1. Normql ca deputatul nu a facut nimic ca asa e traditia cand ajungi deputat sa nu mai faci nimic numa sa incasezi miliardele fraierilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close