Cinci ACȚIUNI de sustenabilitate valoroase pentru firmele din România
Conceptul de sustenabilitate este un element din ce în ce mai important în lumea globală a afacerilor, România fiind parte a acestui efort prin implementarea unei legislații specifice, ce obligă companiile din țară să adopte măsuri în această direcție. Prin introducerea unor astfel de elemente sustenabile, se obține o atingere a conformității legislative și o satisfacere a așteptărilor clienților, dar și o serie de beneficii economice care pot contribui la atingerea țintelor de dezvoltare durabilă.
Companiile românești pot implementa în cadrul activității lor diverse strategii de sustenabilitate în vederea obținerii unui grad crescut de rezistență în fața provocărilor ce nu întârzie să apară. În cazul în care ești interesat de realizarea unor acțiuni de sustenabilitate pentru afacerea ta, Stratos.ro este partenerul ideal, deoarece cu ajutorul consultanților săi poți identifica oportunitățile de îmbunătățire a proceselor de muncă și poți obține accesul la soluțiile personalizate, care să micșoreze efectele negative asupra mediului înconjurător.
Iată ce acțiuni pot fi întreprinse de firmele din România pentru obținerea unor avantaje vizibile!
Poză de Dmitry Mishin pe Unsplash.com
- Una dintre cele mai eficiente măsuri ce pot fi puse în aplicare în vederea trecerii la sustenabilitate este utilizarea surselor de energie regenerabilă completată de reducerea consumului de energie prin folosirea unor tehnologii inovative. Acțiunile utile în această direcție sunt folosirea panourilor solare sau a sistemelor fotovoltaice, practici care nu doar că protejează mediul înconjurător, ci oferă și reducerea semnificativă a costurilor operaționale, și implementarea unor tehnologii de eficiență energetică, precum izolarea corespunzătoare a spațiilor, introducerea iluminatului cu LED sau sistemele automatizate de management a energiei.
- Un punct central al sustenabilității este legat de gestionarea responsabilă a deșeurilor. Dacă, până de curând, economia era caracterizată de liniaritate, adică de parcursul de la materie primă și până la deșeul abandonat în gropile de gunoi, în prezent se merge în direcția economiei circulare, care mizează pe reciclarea și reutilizarea resturilor. Firmele românești pot implementa sisteme de gestionare responsabilă a deșeurilor, fie prin efort intern, fie pe baza unor parteneriate cu organizațiile de reciclare. O altă măsură utilă este legată de educarea angajaților pentru practici de reciclare sustenabilă.
- Lanțurile de aprovizionare sunt în mod tradițional elemente poluante, deoarece în multe cazuri logistica implicată este una consumatoare de energie și, în plus, nu există garanția practicilor corecte ale furnizorilor. O abordare sustenabilă din acest punct de vedere este reprezentată de alegerea acelor furnizori care garantează respectarea standardelor de sustenabilitate și care utilizează soluții inovatoare în scop de reducere a gazelor cu efect de seră.
- Firmele pot participa la eforturile pentru sustenabilitate prin dezvoltarea unor produse și servicii sustenabile. Astfel, pot fi utilizate materiale reciclate, ce reduc presiunea legată de obținerea de materii prime și produse biodegradabile, care au efecte reduse asupra mediului. Produsele de acest fel sunt profitabile, pentru că numeroși clienți preferă să achiziționeze astfel de variante.
- Relația cu comunitatea locală este o caracteristică a comportamentului sustenabil al unei firme. Companiile românești pot implementa diverse proiecte educaționale sau de voluntariat corporativ, precum și parteneriate cu diverse organizații neguvernamentale pentru a construi o imagine pozitivă.
În concluzie, prin realizarea unor acțiuni de sustenabilitate, firmele din România pot contribui la protejarea mediului înconjurător și pot obține diverse avantaje economice și sociale, care să ajute la atingerea țintelor de profitabilitate.