https://www.airportcluj.ro/
Administratie | PrimarieBREAKING NEWSDin Zona

Compania de Apă Someș se laudă cu numărul localităţilor rurale unde a fost introdusă apa. Între timp, pentru locuitorii comunei Mica, civilizaţia este departe

În timp ce locuitorii comunei Mica visează de ani buni la apă şi canalizare în case, Consiliul Judeţean Cluj, prin Compania de Apă Somes, se laudă cu marile realizări obţinute de-a lungul anilor. Iar civilizaţia se pare că nu ajunge în comuna Mica, aflată la câţiva kilometri de Dej, nici în viitorul apropiat.

Devenită, în anul 2006, primul operator regional din România, ca urmare a deservirii concomitente a două județe – Cluj și Sălaj, Compania de Apă Someș S.A. a înregistrat în anii ce au urmat creșteri spectaculoase ale principalilor indicatori. Astfel, numărul persoanelor alimentate cu apă potabilă în sistem centralizat aproape s-a dublat în timp ce numărul localităților deservite a crescut de aproximativ 10 ori. 
Dacă la nivelul anului 2006 populația deservită număra aproape 380.000 de locuitori din municipiul Cluj-Napoca și din alte 24 de localități rurale clujene, aria deservită în prezent de Compania de Apă Someș cuprinde un număr de 238 de localități, respectiv opt municipii și orașe precum și 230 de localități rurale din județele Cluj (154), Sălaj (75) și Mureș (loc. Valea Largă), cu o populație totală deservită de cca. 711.000 de locuitori.

În prezent, județul Cluj se situează pe locul întâi la nivel național în ceea ce privește rata populației care are toaletă sau duș în interiorul locuinței, cu un procent net superior mediei naționale. De altfel, conform Institutului Național de Statistică, Clujul avea la finele anului 2016 cel mai mare procent al populației racordate la un sistem centralizat de canalizare – 68,6%.
În ceea ce privește planurile de viitor, Compania de Apă Someș se pregătește să acceseze cel de-al cincilea program major de investiții cu cofinanțare UE, în valoare totală de 350 milioane de euro. Prin intermediul acestuia se urmărește racordarea la apă și canalizare a tuturor locuitorilor din aria urbană deservită, extinderea rețelei de apă pentru localitățile rurale mici, extinderea rețelei de canalizare și stații de epurare pentru localitățile rurale mai mari de 2000 de locuitori precum și realizarea unei aducțiuni Cluj-Sălaj în lungime totală de 164 km. Aceasta din urmă va asigura posibilitatea de conectare ulterioară a cât mai multor localități rurale la un sistem centralizat, evitându-se astfel vulnerabilitatea sistemelor locale la efectele schimbărilor climatice.” se arată în comunicatul de presă al Consiliului Judeţean Cluj.

Citeşte şi:

Doar in „Dragneastan” e posibil | Comuna Mica are bani sa introduca apa, dar nu li se da voie

Proiectul de introducere a apei în comuna Mica nu este eligibil! Primarul Tiberiu Zelencz nu renunţă

Articole Similare

2 Comentarii

  1. zica in zona dej numai comuna Mica exista !!!!!! v-ati uitat un pic si in jur? apa trasa si canalizare pana in somcutu mic si comuna bobalna e in paragina, fara canalizare !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button