ActualitateBREAKING NEWSDin OrasEveniment

CUTREMUR in apropiere de Dej | Detalii de la Institutul de Fizica a Pamantului

Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pamantului anunta ca in aceasta seara s-a produs un cutremur in judetul Cluj, undeva in zona comunei Chiuiesti.

Cutremurul care a avut loc la ora 18:42 a fost unul de suprafata, la adancimea de 3 km si a avut  magnitudine mica, de 2,5 grade.

cutremur

Cel mai mare cutremur recent care a avut loc in zona Dejului a fost in 11 august 1994, avand o magnitudine de 4.5 grade pe scara Richter. Atunci, in jurul orei 14:06, timp de 13 secunde, pamantul s-a cutremurat in zona Dejului, simtindu-se si la Gherla sau Jibou. Miscarea seismica s-a produs la 10 km adancime.  Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de 7 grade pe scara Mercalli. Conform Ziarului Libertatea din vremea aceea, in Dej s-au produs pagube materiale, dar neinsemnate. Au fost caderi de cosuri de fum, geamuri sparte, ziduri crapate si tencuieli cazute. Chiar daca au fost persoane ranite usor, in special din cauza geamurilor sparte, nimeni nu a ajuns la spital. Conform specialistilor, cutremurul s-a manifestat mai mult in plan vertical, iar dejenii au putut auzi un bubuit subteran, care a insotit seismul.

Cinci ani mai tarziu, pe 21 iulie 1999, tot in zona Dej-Gherla-Jibou a avut loc un alt seism cu magnitudinea de 4.2 grade pe scara Richter, dar de data aceasta nu au fost pagube materiale, fiind oameni care nici nu si-au dat seama ca a avut loc un cutremur.

 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close