casa selena dej    
publicitate
publicitate
publicitate
 
 
BREAKING NEWSDin Oras

De ce se taie brazii din fata Colegiului National „Andrei Muresanu” | Conducerea liceului explica tot

In ultima perioada, pe retelele de socializare, mai multi dejeni si-au aratat dezacordul si mahnirea fata de taierile de arbori care au loc in curtea Colegiului National „Andrei Muresanu” din Dej. Conducerea liceului vine insa cu precizari si explica faptul ca aceste taieri erau absolut necesare, fiind facute pentru protectia elevilor, deoarece arborii sunt extrem de batrani si afectati de daunatori. In locul brazilor taiati vor fi plantati alti copaci, cu coronament mare, si locul va fi acoperit cu gazon.

„Pe parcursul ultimilor doi ani municipiul Dej și zonele limitrofe au fost afectate de furtuni agresive și căderi masive de zăpadă. Acest aspect a influențat, de asemenea, și parcul Colegiului Național Andrei Mureșanu, în care, în urma furtunilor din anul 2018, au fost doborâți 5 arbori cu înălțime de peste 15 metri. Aceste evenimente au fost un puternic semnal de alarmă ceea ce a determinat luarea de măsuri prin tăierea și toaletarea vegetației pentru a asigura securitatea și siguranța persoanelor și bunurilor din incinta școlii și din afara ei.
Având în vedere aceste aspecte, în calitate de beneficiari, am solicitat sprijinul Serviciului de Arhitectură și Urbanism al Municipiului Dej, pentru a crea o zonă verde care să ofere siguranță, confort și un mediu ambiental îndreptat către un stil de viață ecologic.
În acest sens la începutul semestrului I al anului școlar 2018-2019 s-a făcut o nouă adresă de înaintare către Primăria Municipiului Dej prin care s-a solicitat ca Serviciul de Specialitate Mediu să verifice starea de sănătate a arborilor și modalitățile tehnice de rezolvare a problemei.
S-a constatat astfel că o bună parte dintre copaci era afectată de dăunători și ar fi fost un real pericol, alții, în timp, și-au pierdut calitățile estetice ( de exemplu copacii tuia își pierd calitățile estetice după 15 ani), mai mult afectau gradul de iluminare al sălilor de curs.
Prin înlocuirea vegetației care acoperea fațada principală a clădirii vechi se asigură iluminarea corectă a sălilor de curs și s-a evidențiat o clădire cu valoare arhitecturală a orașului, conectând-o vizual cu zona centrală.
În cursul zilei de astăzi s-a finalizat etapa de îndepărtare a arborilor afectați, intervenția care s-a făcut cu respectarea normelor de mediu în vigoare.
Reamenajarea peisagistică a parcului continuă în următoarea perioadă prin:
– Plantarea unor copaci foioși cu un coronament mare
– Amplasare gazon (reducerea spațiului de pavimente și trotuare)
– Plantarea de arbuști ornamentali și flori
– Delimitarea de spații cu gard viu”, se arata intr-un comunicat de presa al Colegiului National „Andrei Muresanu” Dej. 

Vezi aici istoria Colegiului National „Andrei Muresanu” Dej:

Eleganta si istorie intr-o singura cladire. Cum s-a construit Colegiul National „Andrei Muresanu” in 1899 – FOTO

Articole Similare

2 Comentarii

 1. Buna
  Poi cineva trebuie sa strice imaginea colegiului.Oricum in zona brazilor elevii nu aveau acces.
  Poi cineva trebuie sa castige ceva din bani publici.
  Oare cat este bugetul pentru distrugerea imaginii colegiului?
  Oare cat a mai ramas din mica gradina botanica infiintata de profesorul Janosy Sandor?
  Spor tuturor.
  Alex

 2. Cum erau prinși în evidenta contabila a liceului. Dacă erau înregistrați ca mijloace fixe, asa cum ar fi normal, atunci probabil ca ni se pot arata documentele legale de scoatere din funcțiune a mijloacelor fixe. Dacă nu erau în nici o evidenta, atunci nu trebuiau sa ceara voie nimănui să-i taie. Întrebări, doar întrebări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close