publicitate
publicitate
publicitate
publicitate
publicitate
publicitate
BREAKING NEWSDin Zona

Drumurile agricole din Cuzdrioara, transformate in centură de ocolire către Dej. Pe bani de la UE – VIDEO

Sătui să astepte dupa promisiunile de la Guvern pentru a avea centuri ocolitoare, mai multi primari din zona rurala a Transilvaniei au luat problema in propriile maini si pare ca au gasit solutia la traficul intens. Si-au asfaltat drumurile agricole pe bani de la Uniunea Europeana, iar acum sosele din lanurile de porumb pe unde ar trebui sa circule tractoarele si combinele agricole, s-au transformat in variante de ocolire. E si cazul comunei Cuzdrioara, care si-a asfaltat 5 kilometri de drum agricol pentru ca locuitorii sa aiba o alternativa la coloanele nesfarsite de la intrarea in Dej. 

Reabilitarea celor 10 kilometri de drumuri agricole din comuna Cuzdrioara s-a facut in urma cu sapte ani, pe bani de la Uniunea Europeana. Atunci, pentru a incuraja agricultura si a-i sprijini pe sateni sa ajunga cat mai usor la terenurile agricole, UE a dat bani pentru modernizarea drumurilor de legatura dintre culturile oamenilor, la nivel de tratament dublu bituminos. Pentru ca drumurile agricole s-au pastrat intr-o conditie buna, autoritatile locale au luat decizia de a turna peste ele si un strat de uzura, astfel incat sa fie asfaltate in adevaratul sens al cuvantului. Asfaltarea celor 10 kilometri de drumuri agricole a costat 600 000 euro, dar a meritat investitia, spun in cor soferii care folosesc aceste drumuri pentru a ajunge in Dej, fiind o alternativa mult mai rapida pentru DN17 si strada Bistritei, unde coloanele de masini se intind uneori pe kilometri intregi.

“Initial, scopul a fost ca si drumuri de exploatare agricola, dar legandu-le de intravilan au devenit efectiv o centura a comunei Cuzdrioara si mai nou sunt folosite si de cetatenii care tranziteaza Cuzdrioara catre Dej, intrucat traficul e foarte mare pe Drumul National”, a declarat Casian Rus, primarul comunei Cuzdrioara.

Drumul agricol are o latime de doar trei metri, la care i se adauga un acostament de inca un metru si din loc in loc o statie de intersectare, in cazul in care vin masini din ambele parti.

Un singur inconvenient au soferii care aleg aceasta ruta. Dejul nu si-a asfaltat continuarea acestui drum, astfel ca o portiune de aproape 2 kilometri, pe langa podul de cale ferata de peste Somes si pana in zona benzinariei Petrom, se conduce pe un drum de pamant.

 

 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close