publicitate
publicitate
publicitate
 
Actualitate

Eleganta si istorie intr-o singura cladire. Cum s-a construit Colegiul National „Andrei Muresanu” in 1899 – FOTO

Zeci de mii de elevi i-au trecut pragul si s-au pregatit pentru a-si creiona viitorul, intr-una dintre cele mai impunatoare cladiri din municipiul Dej, Colegiul National “Andrei Muresanu”.

Devenit simbol al invatamantului dejean si completand peisajul urban prin stilul arhitectural vechi, povestea Colegiului National “Andrei Mureseanu” incepe in anul 1900, cand si-a deschis portile pentru primii elevi.

Desi construit in urma cu mai bine de un secol, in lipsa tehnologiei moderne, edificiul a fost ridicat prin forta mainilor muncitorilor, in mai putin de un an si jumatate.

Astazi, dupa 115 ani de existenta, colegiul isi numara zecile de mii de elevi pregatiti in salile de clasa si sutele de rezultate de exceptie care, de-a lungul timpului, i-au crescut si intarit prestigiul.

Povestea primului liceu din Dej

Cladirea imediat dupa inaugurare
Cladirea imediat dupa inaugurare

La sfarsitul secolului al XIX-lea, una dintre cele mai mari dorinte ale cetatenilor era infiintarea unui liceu in orasul Dej. La data de 29 aprilie 1891, la initiativa primarului Paul Roth a fost convocat Senatul orasului, unde s-a pus in discutie oportunitatea infiintarii unui liceu. In cadrul intalnirii, s-a ajuns la concluzia ca o astfel de institutie de invatamant era necesara pentru pregatirea tinerilor dar si pentru dezvoltarea economica, sociala si culturala a orasului si a judetului.

„Pentru realizarea acestui proiect s-a hotarat ca este nevoie de un efort financiar comun venit din partea orasului, judetului si Ministerului Instructiunii Publice. In planul stabilit la adunarea Senatului s-a hotarat ca terenul să fie asigurat de judet iar salarizarea profesorilor sa fie asigurata de la bugetul de stat. Orasul Dej s-a angajat sa construiasca din fonduri proprii un edificiu corespunzator functionarii unui liceu cu opt clase. Valoarea lucrarilor a fost estimata in jurul sumei de 50.000 de florini. Dotarea liceului cu mobilier si mijloace de invatamant trebuia sa fi asigurata de catre autoritatile judetene. Autoritatile guvernamentale invocand lipsa fondurilor si negocierile avansate cu orasul Gherlade a infiinta acolo un liceu au amanat mai multi ani luarea unei decizii. Dejenii nu au renuntat la ideea lor si au trimis alte memorii catre guvern si Ministerul Instructiunii Publice. Abia în 23 aprilie 1894 au primit un raspuns afirmativ de la guvern, care s-a declarat de acord cu infiintarea la Dej a unui liceu cu patru clase, desi dejenii cerusera un liceu cu opt clase. In raportul realizat de minister, prin directorul Inspectoratului Scolar Cluj, s-a pus problema ca orasul Dej sa construiasca in decurs de trei ani un local potrivit pentru o institutie scolara liceala si sa contribuie anual cu suma de 1500 de florini la cheltuielile de intretinere. Dejenii au cerut sprijinul ministerului pentru a le trimite un arhitect specialist in proiectarea unor astfel de cladiri, fiind trimis arhitectul Baumgarten Alexander”. (Monografia –“Dej, istorie si legenda”, autori Cristina si Constantin Albinetz).

Liceul in anul 1902
Liceul in anul 1902

La data 29 martie 1897, a sosit si adresa de la minister prin care se aproba deschiderea primei clase a Gimnaziului de stat din Dej, un liceu inferior cu patru clase, cu incepere din toamna anului 1897. Ministerul a solicitat si incheierea unui contract intre Primaria orasului si autoritatile guvernamentale, cu privire la construirea si intretinerea noii scoli. Din partea orasului, contractul a fost semnat de primarul Albert Szilagyi, iar din partea ministerului a semnat Elek Kuncz, directorul Inspectoratului Scolar din Cluj. Contractul semnat a fost confirmat de Adunarea generala a judetului, in 3 iulie 1897, si de Ministerul Instructiunii, in 6 august 1897.

„Contractul avea si unele prevederi prin care orasul Dej se angaja ca in termen de trei ani sa construiasca o cladire noua pentru gimnaziu, pe un teren avizat de minister, iar cladirea institutiei sa ramana in proprietatea orasului, cu conditia pastrarii destinatiei; orasul se obliga sa faca demersurile necesare pentru inceperea cursurilor primei clase de liceu in cadrul Scolii civile de baieti, incepand cu anul scolar 1897-1898; contributia orasului pentru intretinerea noii cladiri a liceului va fi de 1500 de florini anual, sumă achitată in patru rate, iar in caz de intarziere se va percepe o dobanda de 5%; autoritatile locale sunt de acord ca Trezoreria Statului sa stabilească cuantumul taxelor de admitere si de scolarizare, iar autoritatile judetene se obliga sa puna la dispozitie fonduri pentru dotarile institutiei de invatamant”.(Monografia –“Dej, istorie si legenda”, autori Cristina si Constantin Albinetz).

Conform contractului, autoritatile orasenesti au inceput pregatirile pentru ridicarea unui edificiu destinat noului gimnaziu, deoarece cladirea Scolii civile de baieti, vechea Casa Rakocziana, nu oferea conditii bune pentru desfasurarea cursurilor. Pe terenul ales de catre autoritati pentru a fi construit liceul se aflau doua cladiri: una se afla in proprietate privata, iar cealalta era  o cazarma pentru jandarmi. Aceste cladiri au fost cumparate de catre coducerea orasului si demolate, dupa care au inceput pregatirile pentru demararea lucrarilor.

Arhitectul Alexander Baumgarten a proiectat actuala cladire a colegiului, iar pentru executarea lucrarilor a fost semnat un contract cu antreprenorul Bartok József, care la randul sau a incheiat un subcontract cu firma de constructii din Dej, condusa de Ioan Jichisan si Gheorghe Seulean.

In 1 iunie 1899, Boross Gabor, directorul liceului, intr-un cadru festiv a pus piatra de temelie, alaturi de un act care contine un text referitor istoricul acestui eveniment.

Liceul in anul 1911
Liceul in anul 1911

Cladirea liceului a fost finalizata in 31 octombrie 1900, intr-un an si cinci luni. Primii elevi au intrat in noul liceu in 3 noiembrie 1900. Deschiderea oficiala a avut loc in 20 decembrie 1900, in cadrul unei ceremonii la care au luat parte oficialitatile locale, judetene si guvernamentale dar si constructorii.

„Valoarea intregii constructii s-a ridicat la 243.153 de coroane si 62 de filleri, depasind cu mult suma prevazuta initial. Suprafata construita a fost de 6276,43 metri patrati, iar restul de 4.708,36 metri patrati de teren a ramas pentru amenajarea curtii scolii si a parculetului. In curtea scolii au fost construite alte cladiri si anexe precum locuinta directorului si a personalului de serviciu, depozite si o sala de sport. Perimetrul liceului a fost imprejmuit cu un gard din fier forjat, construit pe un zid de piatra. Gardul, exisetent si astazi, a fost realizat intr-o maniera artistica de Atelierul de lacatusarie din Dej, condus de Papp şi Dicenty. Cladirea liceului avea doua etaje si era compusa din sala profesorala, biroul directorului cu o anticamera, 12 sali de clasa, 5 sali pentru materiale didactice, o sala pentru lucru manual, sala de sport si camera pentru omul de serviciu”. (Monografia –“Dej, istorie si legenda”, autori Cristina si Constantin Albinetz).

Liceul in anul 2015
Liceul in anul 2015

Desi cladirea colegiului este una impunatoare s-a dovedit neincapatoare chiar si in acele timpuri. Salile de clasa au fost calculate pentru cate o singura clasa pe nivel de an de studiu, insa in momentul cand se realizau clase paralele spatiul devenea neincapator.

Acest deficit de spatiu de la Colegiul National „Andrei Muresanu” s-a rezolvat abia dupa 115 ani, cand s-a construit un nou corp de cladire, care a fost inaugurat cu mare fast in primavara anului 2014.

Foto: Arhiva personala Sorin Borodi | Foto 2015 - Catalin Pop-Aerial Photography

Articole Similare

3 Comentarii

  1. Si eu am fost elev al acestui gimnaziu. In 1899 nu Colegiul “Andrei Muresanu” s-a construit in Dej. Numele original al gimnaziului a fost : “A Magyar Királyi Állami Fögimnázium” = Gimnaziul Regal Maghiar din Dej”. Numele de “Andrei Muresanu” i s-a dat mult mai tirziu. Adevarul istoric trebuie respectat!!

  2. Si eu am fost eleva acestui liceu.Am revazut cladirile noi anul acesta si contrar gurilor rele tin sa subliniez ca noul corp de cladire este extra,nici la Paris nu exista scoli cu un spatiu atit de aerisit si bine dotat.Cinste Europei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close