BREAKING NEWSDin ZonaEveniment

Exercitiu amplu pe Aeroportul Cluj | Avion rupt in doua, 25 de morti si 15 raniti – VIDEO

S-a dat alarma in aceasta dimineata pe Aeroportul International “Avram Iancu” din Cluj-Napoca, unde autoritatile au simulat un incident aviatic deosebit de grav. Prin acest exercitiu, obligatoriu pentru aeroporturi la o perioada de 2 ani, s-a testat dar si exersat modul de interventie in cazul unei situatii reale. 

Astazi, conform scenariului, o aeronava A320 cu peste 100 de pasageri la bord, a aterizat inainte de pragul pistei, a suferit avarii la trenul de aterizare, iar mai apoi avionul s-a rupt in doua. In urma impactului, la bord a izbucnit si un incendiu urias, care a provocat moartea a 25 de pasageri. Alte 15 persoane au fost grav ranite, iar 40 au scapat tefere.

In urma apelului la 112, in judetul Cluj s-a activat planul ROSU de interventie, iar in spitale PLANUL ALB. Primii care au intervenit au fost pompierii aeroportului, care au ajuns langa aeronava in mai putin de 3 minute, iar apoi, dupa alte 5 minute au ajuns si echipajele ISU Cluj, alaturi de ambulante si echipaje SMURD. Dupa ce au stins incendiul, victimele au fost evacuate din avion una cate una si duse in cele doua spitale de campanie instalate direct pe pista, unde starea fiecarui ranit a fost evaluata i-ar mai apoi s-a decis spre ce spital a fost trimis fiecare.

Pentru unul dintre raniti, a fost nevoie de interventia elicopterului SMURD, care a ajuns in doar cateva minute de la baza aeriana din Jibou. S-a cerut si sprijin din partea MApN, care trebuia sa ajunga pe aeroport cu un elicopter militar, pentru a ajuta la evacuarea ranitilor, dar din cauza birocratiei si a avizelor necesare chiar si intr-o situatie de urgenta, pana la finalul exercitiului, elicopterul armatei nu a mai ajuns.

In cele din urma, dupa aproximativ doua ore, exercitiul a luat sfarsit, dar modul de interventie va fi evaluat si studiat in detaliu, pentru a se corecta eventuale greseli.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close