Fermierii din Cuzdrioara, probleme grave cu mistretii | „Ne-au distrus tot” – VIDEO
Recolta din aceasta toamna va suna a paguba pentru mai multi fermieri din comuna Cuzdrioara, a caror culturi de porumb au fost distruse de mistreti. Oamenii au incercat sa isi protejeze singuri culturile prin diferite metode, dupa ce, spun ei, cei care raspund de fondul de vanatoare nu le-au oferit niciun sprijin. Pagubele sunt enorme, iar multi dintre fermieri vor fi nevoiti sa cumpere cereale pentru aceasta iarna, cu toate ca au muncit tot anul de dimineata pana seara. Despagubirile primite nu acopera nici macar cheltuielile pe care le-au avut in primavara cu insamantarea.
Cel mai grav afectat este Anton Nicolae, un fermier din Cuzdrioara, care cultiva in total 20 de hectare de teren cu porumb. Omul spune ca doar din asta traieste, si intreg anul a muncit zilnic de dimineata de la 5 pana seara la 22. Acum, in toamna, cand sa culeaga roadele, s-a trezit ca mai multe parcele pe care avea porumb au fost distruse de mistreti. Fermierul spune ca salbaticiunile sunt mai multe ca oricand si indiferent de metodele pe care le-a ales pentru a-si proteja culturile, nu au avut succes.
„E prea mare efectivul de animale din aceasta zona. Nu se iau masuri si s-a ales praful de tot. Am 7-8 parcele care sa spunem ca sunt de risc. Pot sa ma impart sa stau noapte in 7-8 locuri deodata? Pot? Si asta dupa ce muncesc zilnic de dimineata de la 5”, ne-a povestit barbatul.
La ultima „vizita” a mistretilor, aproape un hectar de porumb i-a fost compromis. A anuntat autoritatile, s-au facut toate demersurile pentru a fi despagubit, au fost evaluate pagubele, dar despagubirile primite sunt in bataie de joc, spune chiar fermierul.
„Am o recolta la 1 hectar de aproximativ o tona de porumb. Mi-au spus ca la toamna, dupa ce recolteaza, imi vor da 200 de kilograme de porumb pentru distrugerile astea…Eu le hranesc lor porcii si tot eu ies in paguba”, ne-a mai povestit Anton.
Recent a investit si intr-un sistem de tunuri cu gaz, care la un anumit interval de timp produce bubuituri puternice, care ar trebui sa alunge mistretii. Salbaticiunile s-au obisnuit si cu acest sunet, iar culturile continua sa ii fie vizitate aproape in fiecare noapte de animale. Desi numarul de porci mistret este extrem de mare si au coborat pana in zonele locuite, localnicii spun ca vanatorii nu au niciun interes sa ceara impuscarea lor acum, pentru ca asteapta perioada Craciunului, atunci cand si carnea de mistret are cerere crescuta.
Conform legii, administratorii fondului de vanatoare au obligatia de a lua masuri pentru ca animalele salbatice sa nu coboare in culturile oamenilor sau in zonele locuite. In unele cazuri, vanatorii chiar infiinteaza culturi de cereale in apropierea padurilor, pentru ca acestea sa fie un tampon intre zona salbatica si terenurile oamenilor.
Am folosit mai mulți ani cu succes soluția cu gard electric pentru animale domestice. Era suficient să fie electrocutat o data și apoi nu mai întra porcul mistreț în cultura de porumb. În zona Brașovului asa ne păzim de ei. Sper să fie de folos.