publicitate
publicitate
publicitate
 
Social si Cultura

A fost Noaptea Muzeelor si la Dej | Surpriza pregatita de organizatori – FOTO

A fost o seara plina de surprize si de experiente unice si inedite, in Noaptea Muzeelor, la Dej. De la workshop-uri de benzi desenate, la expozitii din Primul Razboi Mondial, evenimentele pregatite de organizatori au fost pe gustul pasionatilor de istorie. Zeci de vizitatori “nocturni” au trecut in cateva ore, prin toate capitolele istoriei, insa de departe surpriza serii a venit cand grupul a pasit in hangarul idn Dej-Triaj, care adaposteste Muzeul Locomotivelor.

“Places Suffering” (n.r. “Locuri in suferinta”) o expozitie de fotografie ce documenteaza in mod unic orasul Cernobil, a deschis in mod oficial Noaptea Muzeelor. Fotograful Cristian Lipovan a reusit sa adune intr-un singur loc, constructii din intreaga lume, facute de mana omului, insa peste care negura uitarii s-a asternut de mult timp.

Muzeul dejean a gazduit si o expozitie temporara, dedicata cardinalului Iuliu Hossu, unde au fost expuse hainele ceremoniale ale cardinalului.

Spre bucuria celor mici, si nu numai, artistul clujean Adrian Barbu i-a indrumat pe vizitatori, in cadrul unui workshop de benzi desenate. Albumul “Eternul Adam” si expozitia “Lumea lui Jules Verne în benzi desenate”, realizate de Gabriel Rusu, au continuat seria povestilor din muzeu.

De departe cea mai atractiva expozitie a fost “In memoriam Regimentul 32 Infanterie Dej 1914-1918”. Vizitatorii au putut admira arme si munitie de razboi, din timpul primului conflict mondial.

Trei eleve ale Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Dej, sub coordonarea profesor doc. Dir. Emilia Mureșan și profesor Cristina Albinetz le-au pregatit o surpriza vizitatorilor “nocturni”. Acestia au pregatit o reconstituire etnografica, prin care au readus la lumina vechile obiceiuri de pe valea Salatrucului.

Surpriza serii a venit cand grupul de vizitatori a pasit in hangarul din Dej-Triaj, ce adaposteste Muzeul Locomotivelor, infiintat de Florin Nan. Dejenii au putut admira peste 20 de locomotive cu aburi si electrice restaurate, dar si vagoane, bijuterii pe roti ale epocii de aur in transportul feroviar din Romania.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close