BREAKING NEWSDin Oras

Greu de demolat 2 | Explozie controlată, dar eșuată in fostul combinat din Dej – VIDEO

Ce s-a construit in epoca comunista este greu de pus la pamant, chiar si cu explozibil, iar fostul Combinat de Celuloza si Hartie din Dej nu face exceptie. Au aflat asta pirotehnistii, atat in urma cu 10 ani, cand abia din a doua incercare au reusit sa demoleze un turn inalt de 204 metri de pe platforma industriala din Dej, dar si ieri, cand o cladire din beton care apartinea fostului combinat, trebuia demolata. Cladirea doar s-a inclinat putin, dar explozia a spart geamurile de la mai multe case din apropiere.

Demolarea de ieri a fost pregatita in amanunt in ultimele saptamani, pentru ca terenul de sub ruinele Combinatului de Celuloza si Hartie a fost cumparat de un investitor care vrea sa construiasca acolo cateva depozite frigorifice. Pirotehnistii au impanzit cu explozibil cladirea fostului siloz de tocatura, dar nu au au luat in calcul ca la constructia ei s-a folosit foarte mult beton armat. Demolarea acesteia s-a dovedit a fi un esec, pentru ca in urma exploziei, cladirea doar s-a inclinat putin. Zgomotul puternic a spart insa ferestrele mai multor case si firme de pe strada Bistritei.

Desi era in plan ca si alte cladiri de pe platforma fostului combinat sa fie demolate tot prin explozie, s-a renuntat la aceasta idee, pentru siguranta. Astfel, conform informatiilor Dejeanul.ro, restul cladirilor vor fi demolate de sus in jos cu ajutorul unor utilaje.

In urma cu 10 ani, un turn inalt de 204 metri de pe platforma fostului combinat a rezistat eroic unei explozii controlate, sub privirile intregii tari, pentru ca intreaga operatiune a fost transmisa in direct de televiziunile nationale. Cele 150 de kilograme de dinamita au fost insuficiente pentru a pune la pamant colosul din beton, deoarece baza conica a acestuia era mult prea puternica. Au reusit insa sa il scurteze cu aproximativ 5 metri si sa il incline cateva grade, reusind astfel sa creasca la un nivel maxim incertitudinea si chiar teama celor care aveau afaceri in zona. Nimeni nu stia daca turnul se va prabusi singur in cele din urma, astfel ca firmele din zona au fost evacuate cateva zile, pana cand a fost provocata o noua explozie, cu succes in cele din urma.

Demolarea esuata din 2011:

Demolarea reusita:

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close