publicitate
publicitate
publicitate
 
 
Eveniment

La noapte putem vedea Perseidele | Cum le poti observa mai bine

Unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice, Perseidele, va avea apogeul in aceasta noapte. Astfel, incepand cu ora 22, daca va fi cer senin, se va putea observa o ploaie de meteori. Specialistii spun ca cel mai bine, fenomenul poate fi urmarit in afara orasului, intr-o zona in care iluminatul artificial nu ajunge. La noapte vor putea fi vazuti chiar si 10-20 de meteori pe ora, insa, in camp deschis vor putea fi vazuti pana la 100 de meteori/ora.

Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseus, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă cei interesaţi pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte „meteoroid”, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte „meteorit”.

În cazul Perseidelor, toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close