Lacul Toroc va fi umplut cu pietris pentru a fi stabilizat | Va avea doar 4 metri adancime – VIDEO

Torocul ar urma sa fie umplut cu pietris si va avea o adancime de doar 3-4 metri. E solutia gasita de experti pentru a stabiliza lacul, dupa ce o parte din maluri au inceput sa se surpe. Intreaga zona aflata pe o fosta galerie de mina e instabila si orice solutie clasica de stabilizare, pe langa faptul ca ar fi extrem de scumpa, nu va fi de lunga durata, mai spun expertii. Lucrarile de stabilizare ar urma sa inceapa dupa incheierea sezonului estival 2025, printr-un proiect pe fonduri nerambursabile.
Primele surpari serioase au aparut la Toroc in luna mai, cand malul din partea de sus a lacului s-a surpat pe o suprafata de cativa metri patrati. Atunci, administratorii Parcului Balnear au scazut nivelul apei pentru ca expertii sa poata gasi solutii rapide, insa tot ce s-a putut face fara lucrari ample a fost ca zona respectiva sa fie delimitata, astfel incat turistii sa nu inoate pe acolo.
Dupa cateva luni, expertii contractati de Primarie au gasit doua solutii pentru stabilizarea zonei, ambele foarte costisitoare si doar una care poate garanta succesul pe termen lung.
„Expertul a gasit doua variante de stabilizare. Cu piloni forati care costa 4 milioane euro si alta varianta de stabilizare, in asa fel incat Torocul sa fie umplut cu pietris, sa aiba o adancime de doar 3-4 metri, fata de 40 m cat are acum. Orice investitie pentru stabilizare, in afara de cea cu umplerea lacului nu va fi viabila si va merge partial cu stabilizare cu piloni in amonte, unde s-a produs surparea si cu varianta a doua in rest, pentru ca altfel nu ai nicio varianta”, a declarat primarul Costan Morar in cadrul emisiunii „Interviu – cu Alex Prunean”
Administratia locala va incerca sa atraga fondurile necesare stabilizarii printr-un proiect european, depus deja spre finantare, aflat in analiza acum.
„Am depus un proiect pe fosta locatie de 3,5 ha, pentru ca s-a surpat zona unde e lacul, toata poartea din amonte. E o investitie de 2 milioane de euro doar stabilizarea zonei. Am gasit aceasta solutie, am depus un proiect de 3,5 milioane pentru amenajarea zonei si stabilizare, unde s-a facut investitia in urma cu 10-11 ani. Pe actuala locatie a Torocului. Torocul e pe o zona instabila. Nu ne putem compara cu Figa sau cu alte locuri care au 14 hectare pe o zona stabila. Si Cojocna a demarat proiectul deodata cu noi, dar si acolo e la fel, ca la Toroc”, a mai declarat Morar.
Conform edilului, nu exista riscul ca Parcul Balnear sa nu se deschida viitorul sezon estival, pentru ca daca proiectul va fi aprobat, lucrarile vor incepe abia in septembrie.
De asemenea, primarul spune ca de anul acesta va continua si amplul proiect de extindere, inceput dar blocat tot din cauza instabilitatii terenului. Conform acelui proiect, Parcul Balnear ar urma sa se extinda cu inca 10 hectare, pana in zona baltilor sarate de pe strada Slatinei, urmand sa fie construite mai multe bazine cu apă sărată și dulce, locuri de cazare și parcare, precum și șase grote cu sare.