Mină de sare în comuna Mica. Goron: „Va fi cea mai frumoasă investiţie din zona Dejului”

La ieşire din localitatea Nires, atât pe partea dreaptă a drumului, cât şi pe partea stângă, au început să se realizeze cercetări geologice, în urma cărora s-a descoperit că există un pilon mare de sare. Cercetătorii unei firme din Bucureşti spun că acest pilon de sare se întinde de la ieşire din Nires şi ajunge până la Sanmărghita.
Cercetarea zăcămintelor din comună Mica este realizată de firma românească cu capital privat SALZBERGWERK RESSOURCEN UND INVESTIONEN, cu sediul în Bucureşti. Respectiva firmă este asociată cu o altă companie, de acelaşi profil, din Anglia.
Primarul Pavel Goron a hotărât cu reprezentanţii firmei SALZBERGWERK RESSOURCEN UND INVESTIONEN care efectueaze cercetările, ca după alegerile din turul II să aibă o întâlnire la Mica pentru a discuta despre stadiul cercetării geologice.
Firma bucureşteană a primit anul acesta licenţa pentru a începe lucrările de cercetare a pământului. Studierea zacamintelor din comuna aflata la 4 kilometri de Dej a inceput propriu-zis în lună martie a acestui an şi va dura doi ani, până la începutul lui 2016. Demersul a fost iniţiat de Primăria Mica, care în prima fază, a identificat parcelele sub care se află zăcămintele de sare. Pentru ca firma SALZBERGWERK să poată să înceapă cercetările a fost nevoie ca aceste terenuri să fie cumpărate de la proprietari. Până astăzi, firma bucureşteană a cumpărat 2,5 hectare de pământ de la locuitorii din Mica. Acest teren, la ieşire din Nires, va fi, din 2016 gura de deschidere a unei mine de sare.
În 2016 ANRM trebuie să primească raportul cercetării
În martie 2016, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale trebuie să primească raportul celor doi ani de cercetare geologică din comună Mica. După depunerea dosarului, ANRM va organiza o licitaţie pentru firmele din domeniu, având ca obiect extracţia de zăcăminte de sare din zona respectivă.
Investiţia va aduce locuri de muncă în zonă
Pavel Goron a declarat că deschiderea minei de sare, din 2016, are numeroase beneficii pentru comunitatea din Mica şi chiar din Dej.
„Investiţia va aduce, în primul rând, locuri de muncă în această zonă. Este foarte bine cunoscută această lipsă a locurilor de muncă şi a şomajului ridicat. Proiectul va oferi locuri de muncă foarte bine plătite„ spune primarul comunei.
Pe lângă crearea de locuri de muncă, acest proiect va consolida şi bugetul local al comunei Mica. „Faptul că avem posibilitatea să aducem bani la bugetul local ar fi o mare realizare, deoarece de doi ani, noi cei care nu suntem îmbrăcaţi în roşu nu primim bani. Practic, de doi ani, Mica trăieşte cu un buget de subzistenţă” continuă Goron.
Potrivit edilului, cu un buget local consolidat se va putea sprijini procesul educaţional din comună, activitatea culturală şi sportivă.
Acest proiect va aduce şi alte investiţii în zonă
Primarul Goron crede că mâna de sare va deschide uşa altor investitori în zona Mica. Acesta spune că pe lângă extracţia de sare şi distribuţia acesteia în toată ţara, investitorii ar putea deschide puncte de prelucrare a sării. Aici se vorbeşte despre noi investiţii pentru transformarea sării în produse chimice. Respectivele investiţii vor crea şi mai multe locuri de muncă.
„Mina de sare va fi cea mai frumoasă investiţie din zona Dejului. Îi rog pe toţi politicienii din zona să nu se mai opună proiectului, deoarece acesta va aduce beneficii pentru comunitate” a punctat primarul.
Primarul a întâmpinat dificultăţi
Primarul Pavel Goron, cel care a atras investitia, dupa cum ne-a declarat, a întâlnit dificultăţi, atât din partea localnicilor, cât şi din partea celor din primărie şi consiliu local.
„Localnicii au devenit reticenţi când în zona au văzut că lucrează cercetători veniţi de la Bucureşti. Aceştia şi-au pus întrebări, iar după ce au aflat că e vorba despre zăcăminte de sare au cerut un preţ foarte mare pentru pământurile lor. Ceea ce nicio firmă nu poate oferi, deoarece ar ieşi în minus. Şi mai mult, ce m-a întristat pe mine a fost faptul că acest proiect, în loc să fie ajutat de partidele politice, a fost mai mult împiedicat. Au început să bage strâmbe cum că primarul ar fi beneficiarul acestei mine de sare. Ceea ce nu este adevărat!„ a declarat pentru Dejeanul.ro, primarul comunei Mica, Pavel Goron.
SALZBERGWERK RESSOURCEN UND INVESTIONEN –> cica firma romaneasca…asociata cu firma din Anglia :)) ………posibil ca in conducere sa fie romani….dar patronii….sau pe romaneste cei care iau banii…si sarea numai romani nu sunt :))
O stire pozitiva despre comuna Mica,pana acum erau stiri de can-can.Felicitari d-lui primar Goron.
Ar fi un lucru foarte bun la prima vedere, dar sa afirmi ca ai buget de subzistenta cand doar in 2014 ai facut garduri la primarie de parca e fortareata iar in satul natal d-l goron a mai facut o terasa la barul contruit in mandatul anterior, in Nires tocmai construieste un monument pt eroi etc. Ar fi bine sa nu mai mintiti ca sunteti om batran.
Acum sigur ca e de admirat ca atunci cand ponta si dragnea v-a oferit posibilitatea sa va schimbati culoarea tinutei in rosu, (prin Ord. de Urgenta) n-ati facut-o (nici stimulente in bani nu primiti), sa nu fie vreo prospectiune pt. gaze se sist toata povestea asta a dvs., ca atunci tot efortul dvs. este impotriva comunitatii, al oamenilor. Mobilizati oamenii la vot caci poate cu un alt fel de presedinte, unul care sa nu „tina atata la culoare” veti primi si bani la bugetul Primariei, desi banii ii aloca Guvernul, poate se schimba si acesta.
Nu aveţi nevoie de un director de salina, capabil şi prosper în persoana lui Mihuţ Georgel ?
Din acest articol se poate trage concluzia ca si sarea are culoare politica
Oare ce fel de ,,cercetari,,trebuie facute ,cand sarea se vede clar de pe drum?
In ,Ocnas ,pentru ca asa se numeste acea parte de hotar a Niresului ,au fost gasite urme ale exploatarii a sarii cu mult timp in urma asa ca ,,cercetarile ,actuale sunt de prisos
De acolo se extragea sare cu secole in urma
Daca ati fi fost interesati putin de istoria locala ati fi putut afla ,ca si Cetatea Ungurasului a fost construita pentru apararea minei de sare din Nires
De ce vi se pare ciudat faptul ca numale firmei ,,romanesti,,,asociata cu asa zisa firma britanica ar fi putut creea suspiciuni in randul cetatenilor satului Nires ?
Va laudati ca ati atras investitori straini in comuna MICA si ca deschiderea unei mine ar fi benefica oamenilor din aceasta zona.
Nu contesta nimeni ,acest lucru !
Nu-i amagiti pe locuitorii conunei ,ci explicati-le mai clar despre ce ar fi vorba
Ar fi fost greu sa tineti o sedinta la Nires pentru ca la MICA ati tinut ,,serial ,, pentru schimbarea viceprimarului
V-ati obisnuit cu vedetismul si dati declaratii ziarelor
Oare stiti ca zacamintele subsolului apartin statului ,iar deschiderea unei mine nu depinde niciodata de o decizie a unei primarii !
Ganditi-va un pic si nu acuzati pe nimeni ca se opune deschiderii unei mine
Nu mai creeati panica in randul locuitorilor ,care duce si la cearta intre ei
Va doresc mult spor IN LUCRURI UTILE !
Ma adresez acum persoanei care a scris articolul
La NIRES exista un filon de sare ,nu doar atata sare ca un pilon (cui de mari dimensiuni) cu o cantitate de sare cat un pilon ,nu se deschide o mina !
Nu va acuz ,oricine poate gresi Acest lucru il stiu de la un arici ,care a zis ,,a gresi e omeneste ,, cand a coborat de pe o perie de sarma…………..
Pentru minerul anonim: sa ai parte de tot binele pe care i-l doresti lui Mihut, acum in Postul Craciunului! Si nu te mai da miner, ca-i faci pe restul de rusine!
Oameni buni, bucurati-va ca vor apare cateva locuri de munca! Nu aruncati cu pietre inainte de a se sti daca un om merita loviturile sau nu. In orice caz, judecata nu e la noi ci in mana judecatorului.
Sau atat puteti? Sa dati cu pietre atunci cand nu intelegeti de ce cineva se poarta altfel decat va ajuta pe voi capul?
Roza, felicitari pentru observatiile de bun simt.