mariflor
gold freedom restaurant
mariflor
bosch angajeaza
alexander
centrul medical
Din ZonaSocial si Cultura

Nimeni nu vrea sa reabiliteze Castelul Banffy din Rascruci | Lucrarile, licitate a CINCEA oara – FOTO

Nimeni nu vrea sa salveze castelul Banffy din Rascruci. Asta, desi autoritatile judetene din Cluj au reusit sa atraga pentru acest lucru bani europeni inca de acum 2 ani. Peste doar 7 luni lucrarile la monumentul istoric ar fi trebuit finalizate deja, insa nici macar nu au inceput, pentru ca la licitatiile organizate pana acum nu s-a prezentat nimeni. Luna aceasta se va realiza o noua licitatie, a cincea, iar autoritatile judetene sper sa fie cu noroc, pentru ca au la dispozitie peste 22 milioane de lei pentru reabilitarea castelului.

Potrivit proiectului, este prevăzut ca din zona parterului să se facă distribuția vizitatorilor și utilizatorilor către nivelurile superioare și inferioare, respectiv către funcțiunile principale culturale și biroul administrativ amplasat la acest nivel. Etajul va constitui zona centrului cultural, aici urmând a fi amenajată o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, grupuri sanitare, inclusiv cel destinat persoanelor cu dizabilități locomotorii precum și circulațiile aferente acestor funcțiuni. Subsolul va reprezenta zona de expoziții, aici urmând să se amenajeze un spațiu expozițional. Din zona de expoziții se va realiza accesul pe terasa dinspre parcul ce va fi amenajat la cota terenului natural.

Totodată, pentru partea exterioară a clădirii s-a decis amenajarea parcului ornamental, decolmatat, curățat și taluzat, cu o insulă în mijloc. Obiectele arhitecturale restaurate și  care se vor regăsi în parc sunt pontonul, pasarela peste canal, poduri peste șanț, pavilion, porumbar, fântâna arteziană și zidul de sprijin. De asemenea, prin intermediul proiectului vor fi restaurate și consolidate alte două imobile ce vor avea destinația de clădiri conexe necesare deservirii castelului.

La final, castelul va fi inclus intr-un circuit turistic al castelelor din judetul Cluj,astfel incat vizitatorii sa le poata vedea pe toate in cadrul unui tur organizat.

 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close