Nationale&Internationale

“Nu exista legaturi intre muzica rock, Halloween si tragedia de la Colectiv” – analiza unui psiholog

Psihologul Iuliana Fűlaș consideră că întreg curentul de opinie conform căruia tragedia de la Club Colectiv din București s-a întâmplat din cauza muzicii rock, a Halloween-ului, a numărului 666, a titlului piesei sau a numelui trupei este fals, ba chiar poate să manipuleze un grup mare de oameni, într-un context în care gradul de emoție este unul ridicat.

            În același timp, psihologul afirmă că, pe fond de vulnerabilitate, cauzată de o dramă,  creierul nostru nu mai funcționează la parametri normali, emoțiile negative blochează buna lui funcționare, iar în acest context, oamenii au tendința să facă unele legături, de multe ori paranormale pe care, în condiții normale, nu le fac. “S-a propagat foarte puternic, în Social Media sau chiar în mass-media, ideea conform căreia Dumnezeu i-a pedepsit pe cei din Club Colectiv, din cauză că ascultau muzică, pe care unii o numesc macabră sau diavolească. Din punct de vedere psihologic, o tragedie reconfigurează mecanismele de funcționare ale creierului, care nu mai functioneaza normal și nu reușește să proceseze trauma, suntem afectați cognitiv, emoțional, comportamental, relațional sau fizic. Mânați de emoții negative, căutăm vinovați sau construim legături false între fapte, obiecte, comportamente sau oameni. Tragedia se putea întâmpla și la un concert de muzică simfonică sau în timpul unei slujbe în biserică. Să ne aducem aminte de incendiul de la Biserica “Sfântul Dumitru”, chiar în ziua de Paște, în acest an”, declară  psihologul Iuliana Fűlaș.

Mai mult decât atât, specialistul spune că o tragedie de o asemenea magnitudine naște sentimente puternice, iar durerea excesivă poate cauza leziuni la nivelul creierului, deoarece mintea umană nu se poate adapta la valul puternic de emoție negativă. În cazul de față, nu doar cei implicați direct și cei implicați indirect (părinții, rudele, prietenii acestora etc.) sunt traumatizați, ci și publicul larg care urmărește informații despre tragedie, de la fața locului sau prin intermediul televizorului și a Social Media. “Imaginile cu un puternic impact emoțional ne pot afecta profund, deoarece natura umană este una empatică, își identifică emoțiile cu ale celor direct sau indirect implicați. Trăiesc împreună cu victimele sau familiile victimelor durerea puternică. Rețeaua Facebook a abundat, în aceste zile, de imagini marcante, neblurate, chiar foarte explicite. Fiecare dintre noi am avut, la un moment dat, o pierdere subită a unei persoane dragi de la care nu ne-am luat la revedere sau nu i-am spus cât o iubim. Orice știre sau imagine traumantizantă, puternic mediatizată, nu face altceva decât să ne aducă aminte de acel eveniment trist din viața noastră și să fim empatici”, conchide psihologul Iuliana Fűlaș.

Articole Similare

Un Comentariu

  1. Bun… Respect opinia d-nei psiholog dar nu o impartasesc! Este clar ca aceasta tragedie e inconjurata de coincidente dintre care amintesc: Posterul albumului Goodbye to Gravity e un balaur care ia foc, titlul primei piese se numeste The day we die/Ziua in care murim: …another row jumping into flame/alt rand sarind in flacari; dar acest album mai contine niste piese extrem de interesante: Life is running out (Viata e pe sfarsite), Back to life (the fire is burning me to bring u back to life/focul ma arde pe mine ca sa te aduc inpoi la viata”?? , sponsorul concertului sunt cei de la Burn, iar dupa tragedie toata lumea s-a referit la ea cu apelativul “iad”. Doamna psiholog ne spune ca daca facem legatura intre toate astea inseamna ca nu ne mai functioneza creierul corect, dar legatura e deja facuta iar oamenii doar o constata, nimic mai mult. Daca nu ar exista o legatura intre toate acestea atunci ar insemna ca ele sunt doar niste simple coincidente ori…in acest caz nu numai ca putem sa spunem ca nu ne mai functioneaza creierul corect ci ca nu ne mai functioneaza deloc.
    PS Coincidentele exista, sunt acolo, sa pretindem contrariul nu e tocmai o dovada de normalitate, dar depinde si de cum le interpretam noi…daca avem sau nu suficienta inteligenta/inspiratie sa vedem imaginea de ansamblu din spatele lor!
    PS 2: Cu o saptamana inainte un utilizator a scris in recenziile clubului : Naspa! Explodeaza!” Si asta e tot coincidenta? Lol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close