publicitate
publicitate
publicitate
 
Din Oras

Pentru ce tipuri de clădiri este necesar certificatul energetic și ce informații oferă acest document 

Potrivit legislației în vigoare, certificatele energetice sunt documente obligatorii pentru clădirile ori unitățile de clădiri care urmează a fi vândute sau închiriate. 

Spre deosebire de multe alte tipuri de documente, acestea se pot obține foarte ușor, chiar și în doar câteva ore. Aceste acte au devenit obligatorii în România începând cu anul 2013, conform Legii 159/2013 de modificare și completare a Legii 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor. 

Categoriile de clădiri pentru care sunt obligatorii certificatele de performanță energetică la vânzare sau închiriere. Spații destinate birourilor, clădirile rezidențiale (vile individuale ori apartamente), spitale, restaurante sau hoteluri: acestea sunt câteva categorii de imobile pentru care certificatele energetice sunt necesare la recepția finală (clădiri noi) sau la vânzare, respectiv închiriere.

De ce este necesar să existe aceste acte? Ele au capacitatea de a informa viitorii cumpărători ori chiriași de performanța energetică a proprietății cumpărate sau închiriate. 

De exemplu, clădirile care au un consum anual de sub 125 kWh/m2/an sunt încadrate în clasa energetică A, adică sunt eficiente energetic, pe când imobilele care ajung să înregistreze un consum de peste 820 kWh/m2/an se înscriu în clasa G, fiind ineficiente în ceea ce privește consumul energetic. 

Pentru imobilele vizitate frecvent de public (indiferent de proprietate, de stat sau privată), este obligatoriu ca acest document să fie afișat într-un loc vizibil.

Pentru ce clădiri nu este necesar un certificat energetic

Dacă pentru cele mai multe tipuri de clădiri sunt obligatorii certificatele energetice, există și câteva categorii de imobile pentru care nu există această obligație.

De exemplu, pentru lăcașurile de cult, așa cum sunt bisericile, mănăstirile sau catedralele nu sunt necesare certificate energetice. 

Pentru clădirile cu o importanță istorică și arhitecturală aparte, sau pentru spațiile care urmează a fi folosite doar temporar (cel mult 2 ani) de asemenea nu este necesar un astfel de document.

Care sunt prețurile orientative ale certificatului de performanță energetică

Un alt element foarte important care trebuie menționat în legătură cu obținerea certificatelor energetice este faptul că prețul obținerii lor este în general mic.

Fiecare auditor își poate stabili liber tarifele, dar în general (de exemplu) prețul certificatului energetic în București pentru apartamente este în jurul valorilor de 100…200 lei.

Luând în calcul valabilitatea mare a unui certificat (10 ani), putem spune că suma este mică.

Valabilitatea certificatului de performanță energetică

Așa cum am menționat anterior, certificatele energetice sunt valabile timp de 10 ani de la emitere.

Cu toate acestea, dacă se modernizează clădirea, aveți dreptul să solicitați emiterea  unuia nou și mai repede decât acest termen.

Astfel există posibilitatea încadrării construcției într-o clasă de performanță energetică superioară, iar valoarea ei poate crește în situația în care este vândută sau închiriată.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close