mariflor
gold freedom restaurant
mariflor
bosch angajeaza
alexander
centrul medical
Marketing (P)

Pericolul cancerului gastric

Cancerul gastric reprezintă a treia cauză de deces prin cancer din lume, iar în România îşi pierd viaţa aproximativ 20 de bolnavi de cancer, la 100.000 locuitori, pe an. Cele mai multe cancere gastrice, peste 90%, sunt reprezentate de adenocarcinoame, iar alte forme mai puţin frecvente sunt tumorile stromale gastrice (GIST), tumorile neuroendocrine (NET’s) şi limfoamele.

Factorii de risc ai cancerului gastricde mediu şi în legătură cu alte afecţiuni 

Factorii de mediu se referă la: infecţia cu Helicobacter Pylori (HP), dieta bogată în nitriţi şi nitraţi (alimente conservate prin uscare, afumare, sărare), dieta saracă în fructe şi legume proaspete, antioxidanţi sau vitamine (C, beta-caroteni etc.) şi fumatul.

Infecţia cu Helicobacter Pylori (HP, carcinogen de ordinul I) este prezentă la aproximativ 60% din populaţia adultă. Ea poate fi transmisă de la o persoană la alta pe cale orală (prin intermediul salivei) sau prin contaminarea cu materii fecale. Eradicarea HP reprezintă o strategie eficientă pentru prevenirea cancerului gastric. Ea este mai eficientă la persoanele tinere care nu au dezvoltat încă leziuni gastrice preneoplazice (metaplazie intestinală sau displazie gastrică). 

Pentru diagnosticul infecţiei cu Helicobacter Pylori cea mai eficientă metodă este gastroscopia cu prelevarea de ţesut gastric (biopsie şi examen histopatologic; testul ureazei). La Centrul Medical Andrea K. din Gherla efectuăm gratuit gastroscopii, în baza biletului de trimitere. 

Printre factorii de risc ai cancerului gastric asociaţi cu alte afecţiuni ale aparatului digestiv, amintim: gastrita cronică atrofică cu metaplazie intestinală, polipii adenomatoşi, ulcerul gastric, stomacul operat, boala Menetrier, anemia Biermer şi sindroamele de polipoză familială (HNPCC sau Lynch, FAP, Peutz-Jeghers).

Diagnosticarea clinică a cancerului gastric

În stadiile precoce, cancerul gastric este frecvent asimptomatic (80% din cazuri), leziunea fiind depistată în urma screeningului de specialitate, prin gastroscopie, mai ales la grupurile cu risc crescut. În acest stadiu, cele mai frecvente simptome sunt cele de tip dispeptic (durere epigastrică, arsura la stomac (pirozis), plenitudine epigastrică).

În stadiile avansate, cancerul gastric prezintă multiple manifestări, la peste 90% din pacienţi, de la: simptome clinice (durere epigastrică, pirozis, plenitudine epigastrică, disfagie (dificultate la înghiţire, vărsături alimentare repetate, saţietate precoce), complicaţii (hemoragie digestivă superioară sub formă de vărsătură cu sânge roşu proaspat sau negru digerat sau scaun melenic (cu aspect negru lucios ca păcura sau vişiniu, perforaţie gastrică complicată cu peritonită abdominală), la metastaze cu diverse localizări (ficat, peritoneu, plămân, ganglioni limfatici, creier etc.), precum şi la alte semne generale nespecifice (scădere în greutate, anorexie, paloare, febră, masă tumorală palpabilă în epigastru) etc.

Speranţa de viaţă la pacienţii cu cancer gastric

Este important de subliniat faptul că, netratat, pacientul cu cancer gastric are o speranţă de viaţă medie (4-6 luni) dacă prezintă metastaze hepatice sau scurtă (4-6 săptămâni) dacă prezintă carcinomatoză peritoneală. 

În cancerul gastric rezecabil, în stadiul precoce, supravieţuirea la 5 ani este de 70-90%, iar în stadiul avansat (în lipsa metastazelor) este de doar 25-50%.

Tratamentul cancerului gastric

Pentru tratamentul cancerului gastric pot fi folosite proceduri endoscopice, chirurgcale sau oncologice, în funcţie de stadiul bolii, localizare, dimensiuni etc.

Prevenţia cancerului gastric 

Cancerul gastric, ca în cazul majorităţii neoplaziilor, este o boală agresivă ce scade calitatea vieţii şi scurtează viaţa pacientului. 

Pentru a preveni o neoplazie gastrică trebuie să respectăm câtiva paşi simpli: hidratare corespunzatoare, dietă bogată în fructe, legume proaspete şi vitamine, saracă în grăsimi, prăjeli, alimente procesate, cu conservanţi, nitriţi, nitraţi, alimente conservate prin uscare, afumare, sărare etc. Se recomandă, tot penru prevenirea cancerului gastrc, să se evite fumatul, să se menţină o greutate corporală în limite normale şi să se practice o formă de mişcare. 

În caz de prezenţă a unui sindrom dispeptic, trebuie să ne prezentăm la medicul de familie/specialist gastroenterolog, pentru excluderea unor posibile cauze (cea mai frecventă este infecţia cu Helicobacter Pylori), să facem o gastroscopie, în funcţie de caz şi să respectăm strategiile de supraveghere a pacientului cu risc crescut de cancer gastric. 

La Centrul Medical Andrea K. din Gherla în luna septembrie atragem atenţia asupra riscului apariţiei cancerului gastric şi importanţei depistării acestei boli în fază incipientă. 

Pentru a veni în sprijinul pacienţilor, am gândit şi pachete promoţionale: 

1. Consult + ecografie + gastroscopie (test Helicobacter Pyllori inclus) – 550 de lei

2. Consult + ecografie abdominală – 200 de lei

3. Consult gastroenterologic + gastroscopie – 450 de lei. 

Vă aşteptăm cu programări la medicul gastroenterolog, la numerele: 0743-212.371, 0364-884.309. Sediul clinicii se află pe str. Clujului, la nr 1, bl d1, Gherla.

”Preventia este mai bună decât vindecarea” – (Desiderius Erasmus)

___

Autor: Dr. Alexandru Caloian, medic gastroenterolog Centrul Medical Andrea K.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close