ads
publicitate
 
Marketing

Poate fi grădinăritul o afacere? Iată care sunt investițiile minime pentru o recoltă sănătoasă

Atunci când deții o parcelă de teren, fie ea una mică în jurul casei ori una mai mare, la periferia orașului, vrei sa profiți de toate avantajele pe care ți le poate da. O opțiune ar fi amenajarea unei zone de relaxare. Însă te-ai gândit că ai putea face ceva mai profitabil?

Afacerile mici, de familie, cu legume și fructe obținute bio în propriile grădini și sere încep să fie la mare căutare, fiind undeva la granița dintre hobby și mic business. Adică poți începe prin a produce fructe și legume pentru consumul propriu (atât proaspăt, cât și pentru dulcețuri, congelate, etc), iar pe parcurs poți transforma pasiunea într-o afacere. De ce? Pentru că legumele produse într-un mod autentic, sustenabil, au un gust cu totul diferit față de cele produse printr-o industrializare masivă.

Care sunt principalele investiții pentru o grădină de legume

 

  • Terenul

 

În primul rând ai nevoie de bucata de teren pe care vrei să o cultivi. De regulă, cele mai multe astfel de afaceri pornesc tocmai de la acest bun atât de prețios pe care antreprenorii îl au deja în posesie. 

În al doilea rând, fie că ai deja terenul, fie că dorești să achiziționezi unul, este important să faci și o analiză a solului și să te asiguri că este propice cultivării. Totodată, acesta trebuie să aibă acces la lumina naturală a soarelui. 

 

  • Pregătirea terenului

 

Prima etapă pentru pregătirea solului este săpatul acestuia sau aratul. Dacă pentru o grădină de câțiva metri din curte poți face asta cu ajutorul unui instrument manual precum o sapă sau un hârleț, dacă terenul tău este mai întins, ai nevoie de mai multă eficiență în acest proces. De aceea  este indicat să investești în echipamente mecanizate precum un motocultor, deorece unele modele, precum cele de la Atomico.ro au prețuri destul de mici. Un astfel de echipament, odată cumpărat, îți va servi ani la rând. 

După ce a fost pregătit, o următoarea etapă recomandată este fertilizarea solului.

Așadar, pentru a obține un pământ roditor, care să fie prielnic pentru legumele tale, orientează-te spre metode de fertilizare organice înaintea realizării procedurilor de însămânțare și plantare. 

 

  • Răsadurile și semințele

 

Odată ce ai stabilit deja care sunt culturile pe care vrei să te axezi dar și soiurile de plante, trebuie să găsești un furnizor de încredere, pentru că o cultură de calitate pornește de la semințe cu o genă bună și un răsad puternic. 

Chiar dacă astfel de răsaduri de calitate pot părea costisitoare, investiția va fi amortizată de obținerea unor culturi bogate. Totodată, acestea îți asigură și perpetuarea speciei așa încât pe viitor poți folosi chiar semințele de la propria recoltă.  

Plantarea sau însămânțarea se poate face manual atunci când vorbim de un teren de dimensiuni mici, însă dacă scopul tău este amenajarea unei grădini pentru o producție mare, semințele pot fi plantate și mecanizat. 

 

  • Întreținerea culturilor și eliminarea paraziților

 

Odată ce acestea și-au început procesul de dezvoltare, inevitabil vor apărea și paraziții sau dăunătorii, adică acele buruiene ce nu își au locul printre legumele tale. De aceea este important să le protejezi. Pentru asta va trebui să apelezi la un dispozitiv special, adică o pompă de stropire care nu este foarte scumpă și substanțe care să omoare acești dăunători (erbicid și insecticid).

 

  •  Sisteme de irigare
    Din păcate nu poți controla condițiile meteo, iar o lună de secetă îți poate compromite o mare parte din cultură.

Așadar, chiar dacă optezi pentru o grădină în aer liber, ideal ar fi să investești într-un sistem de irigare pentru a aduce aportul necesar de apă acolo unde și când este cazul. 

Atunci când îți asiguri aceste minime echipamente de lucru și asiguri un mediu prielnic dezvoltării legumelor, munca devine mult mai ușoară și rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor.

 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close