BREAKING NEWS

Primii clujeni si-au primit azi noile buletine cu CIP | Au dimensiunea unui card bancar – VIDEO

Primii romani, detinatori ale noilor carti de identitate, au intrat astazi in posesia lor. Este vorba despre primele 67 de buletine cu CIP, cu ajutorul carora, promit autoritatile, birocratia va fi mult redusa. Pentru inceput, 5000 de astfel de carti de identitate vor fi eliberate doar la Cluj-Napoca, insa mai apoi, proiectul va fi extins la nivel national. Este vorba despre cei care si-au depus cererile la inceputul lunii august, pentru ca realizarea unui astfel de document dureaza aproximativ o luna.

Cărțile de identitate cu CIP au dimensiunea unui card bancar, iar pe lângă datele care se regăsesc și pe cărțile de identitate clasice, vor stoca o amprentă facială și două amprente digitale.

Vor fi si alte elemente de siguranta pe care le au cartile de identitate din celelalte tari europene, pentru ca, spun politistii, cele romanesti, clasice, sunt cel mai usor de falsificat. Dupa ce sistemul va fi extins la nivel national, romanii vor putea opta si pentru carti de identitate fara CIP, tot de dimensiunea unui card, dar nu le vor mai putea folosi pentru a iesi din tara, avand nevoie in acest caz de un pasaport.

Pentru inceput, noile buletine vor fi eliberate doar la Cluj-Napoca, insa in cateva luni va fi extins la nivel national, iar pana in 2031 toti romanii vor avea cartile de identitate schimbate.

Autoritatile spun ca noile carti de identitate, care vor avea si semnatura electronica a detinatorului, ne vor scuti de multe drumuri la ghisee, si vom avea posibilitatea sa le utilizam pentru a beneficia de servicii online. Astazi, in faza aceasta a proiectului, noul buletin poate inlocui doar cardul de sanatate.

 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close