publicitate
publicitate
publicitate
 
Din Zona

Puncte de prim ajutor in judetul Cluj | Vom putea resuscita singuri pana la sosirea ambulantei

Departamentul pentru Situatii de Urgenta a lansat ieri programul national “Punct de prim ajutor. Fii salvator!”, cu scopul de a educa populatia in acordarea primului ajutor in situatii de urgenta si dotarea unor spatii publice intens tranzitate cu statii mobile de prim ajutor.

Conform celor de la DSU, aceste statii mobile vor putea fi folosite pentru salvarea vietii unei persoane aflate intr-o situatie de urgenta, pana la sosirea echipajelor medicale SMURD sau a celor de la Ambulanta.

“La stopul cardiac şi în situaţiile în care pacienţii au nevoie de un sprijin – oxigen sau alte modalităţi de asistenţă de urgenţă, cu cât întârziem, cu atât şansa bolnavului scade. La stopul cardiac, fiecare minut contează – dacă pacientul este defibrilat în primul minut, şansa de resuscitare şi de recăpătare a funcţiilor totale este de 90%. În al doilea minut e de 80% şi cu fiecare minut scade cu aproximativ 10%”, a declarat Raed Arafat.

Aceste puncte de  prim ajutor vor avea incorporat un defibrilator automt, un aparat pentru măsurarea pulsului şi a saturaţiei de oxigen din sânge, un aparat de electrocardiogramă şi o sursă de oxigen. Odata ce acest aparat va fi mutat din locul in care a fost amplasat in mod normal, va apela automat numarul de urgenta 112, pentru a semnala dispeceratului folosirea lui şi pentru a pune în legătură persoana care acorda îngrijiri la faţa locului cu un medic care o poate ghida. Acest tip de echipament, care poate acorda primul ajutor pacienţilor cu diferite afecţiuni, poate fi utilizat cu minimă pregătire sau pe baza indicaţiilor date de aparat sau dispecerat.

In judetul Cluj vor fi amenajate 12 astfel de puncte de prim ajutor.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close