publicitate
publicitate
publicitate
publicitate
 
Eveniment

Strada Macazului, “campioana” in Dej la apeluri false catre 112 – VIDEO

Potrivit unui raport al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), peste 70% din apelurile primite la 112, sunt apeluri false. La nivel national, in anul 2013 au fost primite 17 500 000 de apeluri, dintre care 29% au fost reale. Dintre acestea, 60.66% au fost transferate catre Ambulanta, 24.77% catre Politie, 12.59% catre ISU/SMURD si 1.88% catre Jandarmerie. In topul apelurilor false la 112, conduce judetul Covasna, alaturi de Calarasi si Mures. Conform celor de la STS, majoritatea apelurilor false si abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice, iar majoritatea sunt efectuate de pe cartele pre-pay. Datorita acestui lucru, aproape 11000 de persoane au fost sanctionate pentru apeluri false si abuzive catre 112.

Cms. sef Radu Rus, adjunctul sefului Politiei Municipiului Dej, a declarat in cadrul emisiunii “Cu cartile pe fata” de la Radio Fir ca in Dej, situatia sta mai bine fata de media nationala, dar aproximativ 10-15% dintre apelurile primite la 112, sunt false, sau nu se justifica. Acesta a declarat ca majoritatea apelurilor false vin de pe strada Macazului, unde persoanele de etnie roma, cer ajutorul politiei pentru lucruri care defapt nu s-au intamplat. Radu Rus a mai declarat ca o mare parte a apelurilor vin si din cauza necunoasterii utilitatii acestui numar, fiind apelat 112, chiar daca nu este o urgenta, iar atunci, in loc sa ii sanctioneze pe apelanti, sunt indrumati spre institutia care le poate rezolva problema. Totusi, sanctiunile nu sunt de natura sa ii descurajeze pe cei care au chef de glume si apeleaza 112 fara motiv. Persoanele in cauza sunt sanctionate pentru fapte antisociale, amenda fiind de aproximativ 150 lei.

In judetul Cluj, au fost primite 522 977 de apeluri in anul 2013, iar mai multe de jumatate, respectiv 54.32% au fost reale. Majoritatea apelurilor de la 112 in Judetul Cluj au fost transferate catre ambulanta sau SMURD, urmand Politia, ISU si Jandarmerie.

Multe persoane sună fără a avea o urgenţă, se interesează despre evenimente care se petrec în localitatea lor, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturimedicale”, transmit reprezentanții STS.

Autoritatile le atrag atentia cetatenilor ca apelurile false la 112, pot duce la pierderea de vieti omenesti, intrucat liniile telefonice si operatorii serviciului de urgenta sunt ocupati cu preluarea acestor apeluri.

Articole Similare

Un Comentariu

  1. Stai frumusel noaptea in oras pe bancutza. Vine un tigan si te loveste cu pumnul in fata. Iti da sangele pe nas. Tiganul in 5 secunde fuge. Ce faci? Suni la 112 sau nu ? se considera apel fals sau nu?
    Daca chemi politia zice ca esti nebun !

    Care pica de fraier ?

    Si, da, povestea asta o spun din fapte reale. A patit-o un amic aici in dejul asta plin de tigani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close