publicitate
publicitate
publicitate
optim
BREAKING NEWSDin Zona

STUDIU | Preferintele muzicale ale romanilor: Popularã, clasicã si manele – FOTO

Preferințele muzicale ale românilor s-au schimbat in ultimii 10 ani, arata cel mai recent sondaj INSCOP. Conform datelor, a scazut semnificativ numarul celor care prefera muzica pop-dance, dar a crescut ponderea celor care asculta manele. In crestere e si numarul ascultatorilor de muzica clasica. In total, 95% dintre romani declara ca asculta muzica, indiferent de genul preferat.

Întrebați ce gen de muzică ascultă, 47.3% dintre cei chestionați menționează  muzica populară (față de 49.7%  în 2013), 29.2% pop-dance (față de 41% în 2013), 28.3% cea clasică (față de 22.8% în 2013), 21.6% manele (față de 14.2% în 2013), 19.2% hip-hop (față de 18.2% în 2013), iar 16.5% rock (față de 19.5% în 2013). 10.8% menționează alt gen (față de 2.7% în 2013). 4.8% dintre respondenți spun că nu ascultă muzică (față de 1% în 2013), iar 0.9% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Muzica populara e cea mai ascultata, in special de persoanele mai in varsta, cele cu educație primară sau medie, cei inactivi pasivi, locuitorii din rural, cei cu un venit mai redus si cei care nu utilizează rețelele sociale, arata datele studiului.

Persoanele cu studii superioare, gulerele gri sau albe declară într-o proporție mai ridicată decât restul populației că preferă muzica clasică.

Declară că ascultă manele mai ales persoanele mai tinere, cu vârsta sub 45 de ani, cele cu educație primară, cei inactivi potențial activi, locuitorii din urbanul mic și din rural, utilizatorii rețelei Tik-Tok, cei cu un venit mai redus.

Acelasi sondaj INSCOP arata ca manelele sunt ascultate cel mai mult de cei din regiunea SUD MUNTENIA (36%), din mediul rural, cu nivel de educatie primara, barbati, varsta intre 18-29 ani. Conform studiului, manelele sunt ascultate cel mai putin in regiunea Nord Vest (10% din cei care au raspuns).

Consumul cultural al romanilor

51.4% dintre români declară că în ultimele 6 luni au citit cărți (romane, poezie, etc.),  43% că au vizitat monumente istorice, culturale etc., 32.6% că au vizitat un muzeu, o galerie de arta sau o expoziție, iar 21.4% că au mers la teatru, operă sau concerte de muzică clasică. 0.1% nu știu sau nu răspund la acest set de întrebări.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button