publicitate
publicitate
publicitate
optim
Din Zona

Surparea din digul de la Rosia Montana, evaluata de expertul din Cluj cu…o creanga – VIDEO

De doua zile, zeci de pompieri, jandarmi si politisti sunt mobilizati la Rosia Montana, acolo unde intr-un dig al lacului piscicol Taul Mare, a aparut o fisura verticala. Autoritatile au cerut evacuarea a 280 de persoane care locuiesc in Rosia Montana, in aval de lacul respectiv, insa este vorba despre o masura preventiva, pentru ca in momentul de fata nu exista niciun pericol real. Acesta este si motivul pentru care putini localnici au ales sa plece, insa nu in locurile de cazare oferite de primarie, ci la rude.

Ieri, la fata locului a mers un expert in diguri, profesor universitar la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, pentru a evalua problema. In prezenta lui Raed Arafat, Costica Sofronie a efectuat o expertiza mai atipica. A evaluat situatia folosindu-se de o creanga rupta gasita pe marginea digului, stabilind in acest mod si ce trebuie facut in continuare. Groapa nu are un diametru mai mare de 40 cm, iar adancimea este de 1 metru si 20 cm. De asemenea, se afla la o distanta de aproximativ 7 metri de lac, iar apa inca nu s-a infiltrat pana in zona surparii. Intrebat daca se justifica mobilizarea zecilor de pompieri din cinci judete, avand in vedere dimensiunea mica a surparii, Raed Arafat a declarat ca totul este preventiv.

In prezent, 3 motopompe de mare capacitate golesc apa din lac, astfel incat nivelul sa scada cu cel putin 5 metri si sa ajunga sub nivelul gropii din dig. Masura de evacuare a oamenilor din sat este mentinuta inca in vigoare, dar cei care vor sa ramana, pot semna o declaratie pe propria raspundere.

Articole Similare

Un Comentariu

  1. Şi la noi pe stradă a apărut un crater, dar l-au acoperit deja. Am crezut că pe-acolo se merge la ocnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button