publicitate
publicitate
publicitate
publicitate
publicitate
publicitate
cultura

Ultima mobilitate a grupului Comenius al Liceului Tehnologic Somes Dej a avut loc in Finlanda

Orice initiere presupune o calatorie de maturizare, un traseu al devenirii si transformarii spirituale. Dornici sa devina mai intelepti s-au inscris pe acest drum al maturizarii elevi ai Liceului Tehnologic “Somes” Dej: Sonia Robu, Valentina Blanariu, Marius Camaras, Raul Bob si Catalin Rus.

Constienti de puterea pe care o rasfrange taramul magic al invatamantului finlandez asupra tinerilor, elevii nostri au tintit o oaza a educatiei de pe acele plaiuri, scoala finlandeza Huittinen Business and Vocational College. Prilejul de a ajunge sa cunoasca tinuturile gheturilor le-a oferit-o marele maestru al educatiei, un adevarat imparat magician al invatamantului european Comenius, prin proiectul multilateral “Tradition, diversity and acceptance”.

Privilegiatii acestei calatorii i-au avut ca si povatuitori de-a lungul intregii calatorii pe prof. Mihaela Pop si  prof. Ovidiu Solomean.

Calatoria grupului a reprezentat a sasea mobilitate  si ultima, a acestui proiect multilateral Comenius si  s-a desfasurat in  perioada 14-18 martie 2015.

Dupa lungul drum pana in Finlanda, grupului nostru li  s-au alaturat si celelalte delegatii de elevi si profesori din Spania, Italia, Polonia si Cipru. Finlandezii au avut onoarea de a fi gazdele ultimei reuniuni din cadrul acestui proiect indraznet, initiat de d-na prof. Daniela Daniell din Cipru.

Locul de desfasurare al activitatilor a fost Huittinen, o comuna din Finlanda. Programul mobilitatii a cuprins o serie de activitati si vizite tematice ce au impresionat toate cele cinci grupuri ale scolilor partenere. Acestea au fost structurate dupa un program diversificat si antrenant, dand posibilitatea tuturor participantilor implicati sa-si exprime creativ aspectele diverse de limba, cultura si civilizatie.

Desi aflati intr-o tara rece, atat ca si clima, dar si ca mentalitate, participantii la acest proiect au avut ocazia sa se convinga in mod direct ca lucrurile nu sunt tocmai asa, cel putin in cazul oamenilor. A fost imposibil sa nu simti caldura sufleteasca, ospitalitatea laponilor. Au topit toate miturile legate de raceala nordicilor cu modul in care i-au primit pe musafiri, cu mancarea traditionala oferita de bun-venit tuturor oaspetilor. Delicateturile de pe platouri si farfurii s-au topit cu mare rapiditate. Tot la aceasta masa si celelalte tari si-au adus aportul aducand fiecare cateva tipuri de mancaruri traditionale. Pentru mancarea traditionala romaneasca au fost alese painea de casa, slanina, carnati de casa, pancove, cozonacul cu nuca, chec si altele. Atmosfera calda a intalnirii a fost intretinuta de muzica si jocuri specific finlandeze.

In dimineata zilei de duminica, 15 martie 2015, activitatile au continuat cu câteva jocuri  de încălzire antrenante, concepute de către profesorii din Romania, care au dat prilejul elevilor să înceapă să se cunoască. După depăşirea timidităţii şi a emoţiilor, elevii şi profesorii au urmărit materialele video realizate de către fiecare ţară în parte. Ele au constat în clipuri prin care fiecare elev participant a avut ocazia să se prezinte cât mai creativ în limba engleză.

Activităţile au continuat cu proiectarea filmelor tematice ce au avut ca şi conţinut aspecte reprezentative legate de frumusetile locurilor, traditiile si obiceiurile fiecărei ţări participante.

Urmatoarea parte a zilei a fost consacrata vizitarii importantelor puncte turistice din apropierea comunei Huittinen. In drum spre orasul Tampere, a avut loc un mic popas la  Biserica Sfatul Olaf, în satul Tyrvä. Un alt obiectiv turistic vizitat a fost Muzeul Vapriikki din orasul Tampere in care cele mai importante exponate au fost Tammerkoski – reprezentand istoria orasului Tampere si Innovations, iar pentru a admira privelistea zonei am fost ghidati spre turnul de observare Pyynikki, ce ofera o imagine de ansamblu asupra intregii zone.

In continuare, elevii au avut prilejul sa cunoasca scoala din Huittinen unde invatau elevii finlandezi. Aici s-a putut vedea nivelul  ridicat al calitatii invatamantului nordic. Participantii la proiect au descoperit frumusetile naturale si obiceiurile cultural-sociale ale oamenilor din tarile  participante, oferite de un puzzle cultural in imagini foarte interesante.

Sentimentul de comuniune dintre cei prezenti la reuniune a fost intarit de inscriptionarea unor tricouri ce au fost ulterior imbracate de cei prezenti la activitate.

Punctul culminant al zilei a fost intalnirea cu primarul din Huittinen – Jyrki Peltomaa precum si cu directorul educativ zonal – Eija Mattila. Aceasta intalnire a avut loc la sediul Primariei din Huittinen, unde s-a facut si o scurta incursiune in istoria localitatii si a regiunii.

In cea de-a doua parte a zilei, in cadrul unui spectacol de teatru inedit, realizat de catre unul dintre pielarii din Huittinen, am avut ocazia sa vedem in interiorul atelierului modul de realizare a unor obiecte din piele – posete, portofele  etc.

Ultima zi  a fost dedicata activitatii ce a avut loc in sala amfiteatru a scolii.  Spectacolul numit  “Ziua Comenius”, a fost conceput pentru a rezuma si pentru a disemina proiectul “Tradition, diversity and acceptance”, cat si pentru a celebra diversitatea cu diferite generatii in cadrul comunitatii locale. Tot in cadrul acestuia, elevii şi profesorii au avut ocazia să înveţe doua dansuri traditionale finlandeze. Muzica şi buna-dispoziţie au reuşit să lege prietenii între tinerii entuziaşti. Spre placerea tuturor, doi dintre elevii noştri, Marius Cămăraş si Sonia Robu, imbracati in minunatele costume populare romanesti, au impresionat, oferind un veritabil spectacol de cantec si dans someşean.

După prezentările făcute, tuturor participantilor la aceasta mobilitate li s-a recunoscut maturizarea  prin oferirea de certificate de participare din partea gazdelor.

La finalul zilei, gazdele au oferit o cină de bun-rămas, unde elevii şi profesorii au putut să îşi împărtăşească experienţele pe care le-au avut în această mobilitate, precum si sa discute despre posibilitatile de realizare a altor proiecte de parteneriat.

Experienta proiectului Comenius, desfasurat pe parcursul celor doi ani, in care au fost incluse sase mobilitati aferente fiecarei tari participante, a dat prilejul tinerilor nostri elevi, cat si profesorilor scolii noastre sa ne redescoperim, sa ne intelegem mai bine cultura si obiceiurile noastre.

Diversitatea si traditiile bazate pe acceptare au deschis noi porti si orizonturi, participantii la acest proiect putand sa inteleaga mai bine diversitatea culturala si mentala europeana.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te poate interesa

Close
Close
Close