publicitate
publicitate
ads
 
Din Zona

Un rover Lunar de la NASA a “aterizat” la Cluj | Unde poate fi vazut – FOTO

După un drum de aproximativ două luni, roverul lunar venit direct de la NASA a ajuns în Cluj-Napoca, la expozitia Space in the City. Cu această ocazie, organizatorii au prelungit perioada de vizitare,  până pe 13 iunie 2021, în Parcul Industrial TETAROM 1, Hala-H2. Roverul ajuns la Cluj este o replica 1 la 1 a  unuia real, pentru ca toate cele 3 originale au rămas pe Lună.

Modelul Lunar Rover prezent în Space in the City este o construcție la scală 1:1 a prototipului Lunar Roving Vehicle. LRV (vehiculul lunar sau lunamobil) este un vehicul de explorare a spațiului, care funcționează cu baterii, conceput pentru a se deplasa pe suprafața Lunii. Cu ocazia misiunilor Apollo 15, 16 și 17 (1971-1972) au fost proiectate trei vehicule lunare (LRV), care rămân încă pe suprafața selenară, ca urmare a misiunilor. Se numește în mod popular vehiculul Lunii (Moon buggy) sau vehicul de dune (dune buggy).

Construit de Boeing în 17 luni, fiecare LRV are o masă de 210 kg fără încărcătură utilă. Poate transporta o încărcătură adițională de 490 kg, inclusiv doi astronauți, echipamente și probe lunare. A fost proiectat pentru o viteză maximă de 8 mile pe oră (13 km/h), deși a atins o viteză maximă de 11,2 mile pe oră (18,0 km/h) în ultima sa misiune – Apollo 17.

Fiecare LRV a fost transportat către Lună, pliat în compartimentul Quadrant 1 al Modulului Lunar. După ce au ajuns pe Lună, fiecare a fost condus în medie de 30 km, fără incidente majore.

„Expoziția Space in the City atrage vizitatori de toate vârstele, pasionați de istoria călătoriilor în spațiu și de Univers. Am așteptat roverul lunar de la NASA timp de două luni, iar pentru că este o premieră pentru România, vrem să oferim vizitatorilor noștri șansa de a-l admira, alături de toate exponatele impresionante, fie originale, fie replici 1:1. Din acest motiv am decis să prelungim programul expoziției cu încă o lună. Ne bucurăm să vedem că și în contextul pandemiei, ne trec pragul nu doar copiii, ci și adulți și profesori, iar bucuria, entuziasmul și feedback-ul lor ne dau energia și entuziasmul de a face lucruri frumoase și de acum înainte”, a declarat Botond Istvandi, organizatorul expoziției. 

Space In The City este o experiență creată în colaborare cu NASA și United States Space & Rocket Center.

Accesul este permis vizitatorilor de toate vârstele, în baza unui bilet de intrare. În plus, luând în considerare cerințele școlilor, expoziția este deschisă în zilele de vineri special pentru grupurile de elevi. Mai multe detalii: http://www.nasaexpo.ro/pentru-scoli 

Biletele se găsesc în format electronic pe www.nasaexpo.ro și www.iabilet.ro

PROGRAM SPECIAL DE PAȘTE

30 APRILIE – Vineri 10:00 – 20:00
1 MAI – Sâmbătă 10:00 – 20:00
2 MAI – Duminică 10:00 – 20:00
3 MAI – Luni 10:00 – 20:00

PROGRAM NORMAL

Vineri 10:00 – 20:00
Sâmbătă 10:00 – 20:00
Duminică 10:00 – 20:00

 

 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close