publicitate
publicitate
publicitate
 
Social si Cultura

Vasile Roman, veteranul din Dej in varsta de 101 ani, avansat in grad – VIDEO

Vasile Roman, veteranul de razboi din Dej, in varsta de 101 ani a fost astazi inaintat in grad, cu ocazia aniversarii a 95 de ani de la infiintarea Brigazii 81 Mecanizate Bistrita, unitate care are la baza Regimentul 81 Infanterie Dej si Regimentul 223 Mecanizat Bobalna. Vasile Roman a fost astazi avansat in gradul de maior in rezerva.
Nascut in 22 februarie 1913, Vasile Roman s-a inrolat in Armata Romana in anul 1936, purtand haina militara pana in 1945, la finalul celui de-al doilea Razboi Mondial. Batranul de 101 ani spune ca este o foarte mare diferenta intre armata de atunci, cand era o mai mare disciplina, si cea de acum. Isi aminteste si acum  anii militariei, in care a luptat pe front, la Odesa, Cotul Donului si in Ungaria. A fost impuscat in picior de doua ori, si chiar daca s-a refacut, piciorul inca ii face probeleme si acum, aceasta fiind singura lui problema de sanatate. Vasile Roman isi aminteste ca un glont l-a nimerit in zona capului, dar a avut mare noroc cu casca de protectie.
Vasile Roman cand s-a inrolat in armata (1936)
Vasile Roman cand s-a inrolat in armata (1936)

Dupa ce s-a incheiat razboiul, Vasile Roman, fiind ranit de doua ori, a fost lasat la vatra si trecut in rezerva, in 25 august 1945, dupa care s-a angajat la Ocolul Silvic, de unde a iesit la pensie. In prezent, Vasile Roman se gospodareste singur, pentru ca accepta cu greu ajutor din partea celor doi copii si  cinci nepoti pe care ii are. Batranelul de 101 ani se mai mandreste si cu trei stranepoti. Desi are o varsta la care nu multi se gandesc ca vor ajunge, Vasile Roman a ramas totusi un om activ, care se plimba zilnic pe jos. Fiul acestuia ne-a spus ca pana la varsta de 98 de ani, batranul umbla cu bicicleta, dar de frica sa nu pateasca ceva, i-a ascuns rotile bicicletei, spunandu-i ca i-au fost furate. Vasile Roman spune ca secretul prin care a ajuns la varsta de 101 ani este acela ca a fost un om calm, nefumator si cumpatat. Intrebat ce iti doreste in continuare, acesta a declarat ca vrea sa mai traiasca vreo 20 de ani, dar in starea in care se afla acum.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close