ads
publicitate
 
culturaDin Zona

“Vesnicia s-a nascut la sat” | Sezatoare organizata la Chiuiesti pentru a le arata elevilor traditiile satului romanesc – FOTO

Zilele Trecute, Caminul Cultural din Chiuiesti a gazduit activitatea “Vesnicia s-a nascut la sat”, proiect educativ organizat de profesoarele Cristina Bob si Anamaraia Salatioan, de la Scoala Gimnaziala din Chiuiesti, respectiv Scoala “Avram Iancu” din Dej. 

În cadrul acestui proiect s-a desfășurat activitatea cu tema „Faine-s șezătorile”, prin care trecutul si prezentul si-au dat mana, pentru a duce mai departe tot ce este tradițional, tot ce este frumos și unic.  Bunicii din Centrul de zi pentru persoane vârstnice Măgoaja și-au dedicat timpul elevilor de clasa a III-a, învățându-i cum se face placinta creață specifică zonei, cum se împletesc colăceii, cum se modelează cocorăzile, cum se toarce lâna, cum se croșetează, și nu în ultimul rând, s-au prezentat obiecte specifice gospodăriilor țărănești .

Cândva era un loc unde timpul trecea încet, nimeni nu se grăbea, viața se scurgea lin, profitând, din plin, de fiecare clipă, iar acel loc era satul tradițional, satul de altădată.

Tocmai, pentru a trece prin clepsidra timpului acele vremuri de mult uitate și pentru a le aduce în prim-plan, două prietene, foste colege de bancă, acum învățătoare, Cristina – Nastasia BOB și Anamaria – Mihaela SĂLĂTIOAN, susținute de managerii înstituțiilor în care acestea îți desfășoară activitatea, director Crina-Ioana GEORGIU, director Daniela – Luiza HERINEANU și director adjunct Livia POP, au pus bazele proiectului educativ „Veșnicia s-a născut la sat!”.

Cum un proiect cu obiective mărețe presupune multă muncă și mult sprijin, instituțiile inițiatoare, Școala Gimnazială Chiuiești și Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, au cerut sprijin și au adunat în jurul acestui proiect o „familie” minunată și bine închegată, familie formată din școlile inițiatoare, Primăria Comunei Chiuiești, Centrul de Informare și Marketing Turistic Chiuiești și Centrul de zi pentru persoane vârstnice Măgoaja.

În cadrul acestui proiect, instituțiile inițiatoare alături de instituțiile partenere au desfășurat activitatea cu tema „Faine-s șezătorile” activitate care s-a desfășurat în data de 16 aprilie 2019.

Prin această activitate trecutul și prezentul și-au dau mâna. Trecutul este reprezentat de moștenirea lasată de străbunicii noștri în lada de zestre, iar prezentul este reprezentat de cei ce se implică pentru a duce mai departe tot ce este tradițional, tot ce este frumos și unic. Elevii și noi, cei ce ne-am lasat captivați de modernism, trebuie să realizăm că dacă nu ne păstrăm trecutul nu putem avea un viitor și ne pierdem pașaportul dat de istorie, acela de a fi un popor unic, născut din țărani.

Activitatea s-a desfășurat sub forma unei șezători. Bunicii din Centrul de zi pentru persoane vârstnice Măgoaja și-au dedicat timpul prețios dragălașilor elevi de clasa a III-a, învățându-i cum se face placinta creață specifică zonei, cum se împletesc colăceii, cum se modelează cocorăzile, cum se toarce lâna, cum se croșetează, cum de fac zgărduțele , rogojinile, împletiturile pentru pălării și nu în ultimul rând, s-au prezentat obiecte specifice gospodăriilor țărănești ( hecelă, spată, lampă, oale din lut, vârtelnițe, urzoi, barbânță, leagăn, pat țărănesc, etc), portul popular, tesături și cusături vechi. Toate aceste activități le-au permis copiilor să descopere tradițiile, portul popular, vorbele înțelepte ale bunicilor și simplitatea acestora.

Am avut deosebita plăcere de a avea printre noi pe domnul profesor Gheorghe GIURGIU, domnul Radu GĂVRILĂ, președintele Asociației ASTRA Dej și tânara interpretă de muzică polulară, Mixandra DAN.

Inițiatorii proiectului aduc mulțumiri pentru ajutor și sprijin domnului primar Gavril MIHUȚ, mulțumiri speciale doamnelor Ana – Ionela FRENȚIU și Susana SIGHARTĂU de la Centrul de Informare și Marketing Turistic Chiuiești, doamnelor Manuela – Raluca ALBU și Cristina SIGHARTĂU de la Centrul de zi pentru persoane vârstnice Măgoaja și nu în ultimul rând, minunaților bunici care s-au alăturat proiectului nostru.

 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close