ads
publicitate
 
BREAKING NEWSDin Oras

Vestigii arheologice gasite pe santierul din Parcul Mic | Lucrarile nu vor fi afectate – VIDEO

Mai multe vestigii arheologice au fost descoperite in Parcul Mic, in locul in care muncitorii lucreaza la proiectul de amenajare a zonei pietonale din centrul Dejului. Acum, lucrarile pe santier merg in paralel cu cele ale specialistilor, pentru ca zona trebuie descarcata arheologic. Cel mai probabil, vestigiile vor fi conservate in locul in care au fost gasite si vor fi marcate la suprafata, pentru ca cei care trec pe acolo sa cunoasca valoarea istorica a locului. 

Conform istoricilor, nu este o descoperire neasteptata, pentru ca in urma cu doar cativa ani, atunci cand cei de la Electrica au instalat un transformator semi-ingropat in Parcul Mic, s-au identificat cateva ziduri vechi. De altfel, chiar si atunci cand s-a depus proiectul pentru finantare, una dintre conditii a fost ca lucrarile sa fie supravegheate si de un arheolog, avand in vedere ca vorbim despre centrul istoric. Zidurile gasite acolo ar fi din secolul al XVI-lea si par a proveni de la o locuinta, avand in vedere vesela gasita intre acestea.

“In urma cu 2-3 ani, atunci cand a fost instalat un transformator in Parcul Mic, au fost descoperite urmele unor ziduri. Se considera a fi turn roman pus in legatura cu podul roman de peste Somes. Acum, dupa o cercetare arheologica detaliata, dupa ce am analizat obiectele de ceramica si sticla gasite, totul pare a fi din secolul XVI – XVII,  pare a fi o cladire care ar fi fost demolata controlat.  In jurul Bisericii Reformate, pana prin anii 1700, erau multe cladiri, iar mai apoi, acestea au fost demolate dupa ce s-a retras fortificatia bisericii”, ne-a declarat istoricul Constantin Albinetz, directorul Muzeului de Istorie din Dej.

Conform legii, descoperirile arheologice care nu au o importanta deosebita pentru cursul istoriei, pot fi conservate la fata locului, astfel ca vor fi din nou acoperite cu pamant. Este posibil ca urmele acestor ziduri sa fie marcate la suprafata cu pavaj de alta culoare, sau, daca se va gasi o solutie optima si rezistenta, pot fi amenajate si cateva “ferestre” transparente in pavaj, astfel incat acestea sa fie vizibile.

Autoritatile dau asigurari ca proiectul nu va suferi intarzieri, iar lucrarile la amenajarea zonei pietonale din centrul istoric, merg in paralel. Valoarea lucrarilor se ridica la 7 milioane de euro, iar banii provin de la Uniunea Europeana. 

Proiectul, care vizează spațiul public al Pieței Bobâlna, al străzii 1 Mai, până la intersecția cu str. George Coșbuc, precum și al Pieței 16 Februarie, presupune:

-amenajarea de zone pietonale și trotuare -amplasarea de mobilier urban
-reorganizarea zonelor de spații verzi, înnoirea fondului dendrologic prin plantarea de arbori și arbuști ornamentali
-achiziționarea a 60 biciclete, stații de închiriere biciclete și dezvoltarea unui sistem modern de închiriere
-modernizarea infrastructurii rutiere

Centrul Dejului va deveni pietonal | Astazi au inceput lucrarile – FOTO

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close