Explicatia Transurb pentru autobuzul care a luat foc | Vezi ce zice si soferul – VIDEO
A fost panica aseara pentru pasagerii care circulau cu autobuzul Transurb intre Somcutul Mic si Dej. Mijlocul de transport in comun a luat foc la scurt timp dupa ce a pornit din statie, iar flacarile l-au distrus in intregime in doar cateva minute. Sunt semne de intrebare acum, pentru ca autobuzul electric era recent achizitionat, iar ultima revizie i-a fost facuta in urma cu doar cateva saptamani. Din fericire, nimeni nu a fost ranit.
Era putin trecut de ora 20:30 cand autobuzul electric de pe relatia Somcutul Mic – Dej, pornise din statie in ultima cursa pentru acea zi. In autobuz erau doar doi pasageri si soferul, iar mirosul de fum a inceput sa se simta la scurt timp dupa ce s-a pus in miscare. Conducatorul auto i-a instiintat pe pasageri ca trebuie sa coboare, iar mai apoi, cu un extinctor, a incercat sa stinga flacarile, mici la inceput, izbucnite in zona unui panou electric. Nu a reusit, iar in doar cateva minute, focul inghitea intreg autobuzul, acesta arzand in totalitate extrem de rapid. Din fericire, nimeni nu a fost ranit, dar o ancheta este acum in plina desfasurare.
Autobuzul care a luat foc aseara a ajuns la Dej in vara anului trecut, alaturi de alte 19 autobuze electrice, cumparate cu 20 milioane lei + TVA in cadrul unui proiect european. Pretul pe bucata al autobuzului care a ars este de aproximativ 300 000 euro, acesta fiind asamblat in Turcia, insa motorul si alte componente sunt distribuite de BMW.
21 000 km avea in bord autobuzul, iar cum acesta era in garantie, in luna iunie, reprezentantii Transurb i-au facut revizia anuala, alaturi de tehnicienii firmei producatoare. Au fost 40 de puncte verificate si nu s-au constatat probleme. Aseara, flacarile au aparut la un tablou electric amplasat in spatele soferului, insa in scurt timp s-au extins pe instalatia electrica la intregul mijloc de transport. Pentru ca riscul producerii unui incendiu este mai mare in zona motorului, compartimentul acestuia este izolat de restul autobuzului, astfel ca acesta a ramas intact.
Astazi, la Dej, au venit din nou reprezentantii firmei producatoare, pentru a cerceta in detaliu epava autobuzului, insa este extrem de greu de stabilit care a fost cauza incendiului, pentru ca focul a distrus tot. De asemenea, celelalte autobuze aflate in flota Transurb vor fi verificate din nou, pentru a se elimina orice risc. Pana atunci insa, vor ramane in circulatie.
Principalul criteriu de atribuire a licitatiei a fost pretul cel mai mic, si desi s-a dorit ca autobuzele sa fie livrate un producator consacrat si cu o reputatie extrem de buna pe piata constructoare de masini, acest lucru nu a fost posibil. In cadrul proiectului s-a facut si un studiu care a analizat gradul de ocupare al autobuzelor din Dej, astfel ca eligibile au fost doar autobuzele de marime medie si mica, produse in general doar de firme din Turcia sau China.