publicitate
publicitate
publicitate
optim
BREAKING NEWSDin ZonaOPINIE

Școlile abandonate după comasare, una cu pământul | „O demolăm că nu mai are utilitate” – VIDEO REPORTAJ

Marea comasare a scolilor venita imediat dupa anul 2000 a lasat in urma zeci sau poate sute de cladiri goale in care pana atunci au invatat generatii intregi de elevi. Masura urma sa fie luata doar temporar, dar nimeni nu s-a mai ingrijit de ele, astfel ca acum, chiar daca cineva si-ar dori sa reinfiinteze scolile respective, nu ar mai avea cum. Cele mai bune exemple: Scoala din Viile Dejului si cea din Osorhel, comuna Bobalna. Ambele urmeaza sa fie demolate, pentru ca in timp, din cauza nepasarii, imobilele au ajuns intr-o stare in care nu mai pot fi salvate.

La fosta scoala Gimnaziala din Viile Dejului, ultimul clopotel a sunat in urma ca mai bine de doua decenii.  Generatii intregi de elevi au invatat acolo sa scrie si sa citeasca, iar dupa ultimele lectii, parca s-a plecat in graba. Materialele didactice au fost abandonate pe catedre, dulapurile sunt pline de carti si documente, iar in laboratorul de biologie, borcanele cu animale disecate si pastrate in formol, sunt inca intacte.

Cladirea e in administrarea Primariei Dej, dar dupa plecarea elevilor, nimeni nu a mai considerat-o utila, astfel ca nu a fost conservata. De-a lungul vremii, cineva a transformat biblioteca in grajd, pentru ca sunt urme de cai, dar acum nici macar pentru asta nu mai e sigur. Acoperisul s-a prabusit in unele locuri si risca sa o faca in intregime.

 

Primaria Dej a transmis ca imobilul urmeaza sa fie demolat, pentru ca nu mai are utilitate, dar terenul de peste 10 000 mp este de interes.

„Am depus un proiect, am vrut sa facem locuinte pentru tineri, insa doar resedintele de judet sunt eligibile pentru acele proiecte, asa ca am fost respinsi. Vom demara alt proiect, dar astept ghidurile pentru PNRR si vom face o investitie pe ca avem o suprafata de peste 11 000 mp. Cladirea este veche, este degradata, urmeaza sa o demolam pentru ca nu mai are nicio utilitate”, a transmis Morar Costan.

La nici 20 de kilometri distanta, o alta scoala, aceeasi nepasare. Poate chiar mai grava. Este vorba despre scoala din Oșorhel, comuna Bobalna, la doar cativa pasi de campul pe care in urma cu mai bine de 500 de ani a avut loc Rascoala de la Bobalna. Timp de 40 de ani a sunat clopotelul acolo, pana in 2004, iar cand s-a plecat, totul a fost lasat in urma.

Cataloagele generatiilor intregi de elevi care au invatat acolo pot fi inca gasite sub grinzile din tavan care s-au prabusit de ani buni. Elevi pentru scoala din localitate ar fi, dar primaria spune ca nu a avut bani sa intretina cladirea. Dar vor sa construiasca una noua, insa nu se stie cand.

„Nu am intretinut-o pentru ca nu am avut bani. Acum avem un proiect in valoare de 10 miliarde de lei (ROL), dar asteptam…”, a transmis Augustin Muresan, primarul comunei Bobalna.

Pana atunci, singurele incaperi din scoala ramase in picioare sunt folosite o data la 4 ani, pentru sectia de votare.

Datele Ministerului Educatiei arata ca pana in anul 2013, in Romania au fost inchise 1800 de scoli si 1500 comasate, dar intre timp numarul lor s-a dublat, numai ca nu le-a tinut nimeni evidenta pentru ca au trecut in administrarea autoritatilor locale. In schimb, in 30 de ani, au fost construite doar 400 de scoli. 

Articole Similare

Un Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button