https://www.airportcluj.ro/
Social si Cultura

FOTO – Elevi şi profesori ai Liceului Tehnologic „Someş” – reprezentanţi ai Dejului în Spania

PB050309Elevii Liceului Tehnologic „Someş” şi profesorii lor s-au întors de curând din prima mobilitate  a  Proiectului multilateral Comenius ”Tradition, diversity and acceptance”  COM-13-PM-494-CJ-CY, desfăşurată în localitatea Pamplona – Spania în perioada 02-06.11.2013. Localitatea Pamplona este capitala regiunii Navarra din nordul Spaniei şi este cunoscută în lume datorită cursei cu tauri pe străzile oraşului, cursă ce se desfăşoară în fiecare an în luna iulie.

Grupul de lucru ce a participat la această mobilitate a fost format din elevii Fătu Beniamin din clasa a XI-a A, Rus Sebastian din clasa a XI-a D şi Marsch Beatrice din clasa a X-a A,  iar profesorii ce i-au însoţit pe aceştia au fost Alice Solomean – coordonatoarea proiectului, Alina Pop, Daniel Dascălu şi Ovidiu Solomean.

Pe parcursul primei zile a mobilităţii din Spania, în 02.11.2013, ziua sosirii în Spania a avut loc întâlnirea elevilor şi profesorilor aparţinând şcolilor partenere în proiect din Spania, România, Italia,Cipru, Polonia şi Finlanda. Această activitate s-a  desfăşurat în sala festivă a liceului I.E.S.Basoko, unde, prin grija elevilor spanioli s-a organizat o cină cu mâncăruri tradiţionale, specifice regiunii Navarra din Spania.

Începând cu ziua de 3.11 s-au desfăşurat, conform unui program foarte riguros, mai multe activităţi comune, constând în jocuri de cunoaştere, de energizare şi de comunicare în urma cărora s-au stabilit legături colegiale între elevii participanţi. Activităţile au continuat cu prezentarea posterelor realizate de fiecare elev în parte, care constituiau caracterizarea personală prin imagini şi diferite  aspecte cotidiene. Au urmat activităţile de expunere şi vizionare a fotografiilor conţinând obiectivele specifice fiecărui oraş şi şcoală participantă în proiect. Aceste fotografii au stârnit curiozitatea elevilor şi profesorilor străini de a ne vizita oraşul şi de a ne cunoaşte tradiţiile locale.

PB050313Un moment  atractiv şi foarte dinamic a fost acela de vizionare a prezentărilor PPT şi a filmuleţelor  realizate de elevi sub coordonarea profesorilor şi care au reliefat aspecte istorice dar şi cotidiene a zonelor din care provin elevii implicaţi în proiect şi în urma cărora s-a putut forma o idee generală despre modul de viaţă din diferitele ţări implicate în proiect.

 În ziua a doua a mobilităţii am avut bucuria de a vizita sediul Primăriei din Pamplona, un superb edificiu baroc, unde un ghid local ne-a făcut o incursiune în istoria localităţii şi a regiunii Navarra.

Pe lângă activităţile formale, desfăşurate în Şcoala I.E.S Basoko, s-au mai organizat activităţi de vizitare a orasului Pamplona, şi în special a monumentelor istorice, care impresionează prin frumuseţea lor dar şi prin modul impecabil de păstrare a lor ca părţi componente ale moştenirii culturale de la înaintaşi.

 În ultima zi a avut loc o întâlnire cu reprezentatul Ministerului Educaţiei din regiunea Navarra şi cu responsabilul cu proiectele europene din domeniul educatiei care au scos în evidenţă importanţa acestor proiecte europene în apropierea dintre elevii şi profesorii bătrânului continent.

PB030149De asemenea, în această ultimă zi am fost oaspeţii Şcolii de formare ocupaţională (profesională) I.E.S Ibaialde din localitatea Burlada situată la 3 km de Pamplona, unde s-au vizitat  laboratoarele de formare profesională clasificate pe diferitele profiluri, ceea ce a dat posibilitatea  participanţilor să vadă modul extraordinar de pregătire al elevilor şi baza materială, didactica deosebită care ajută la formarea unor adevăraţi profesionişti ai specialităţii în care se instruiesc. Tot aici, am avut onoarea de a fi invitaţi la un prânz ale cărui preparate au fost gătite de către elevii de la specializarea bucătari, servite într-un mod deosebit de către colegii lor de la specializarea ospătari.

 În urma evaluării activităţilor s-a putut trage concluzia că acestea şi-au atins scopul , fiind o reuşită pentru toţi participanţii şi o experienţă interesantă şi foarte folositoare pe viitor.

Următoarea mobilitate a Proiectului ”Tradition, diversity and acceptance”  se va desfăşura în localitatea Verona – Italia în luna ianuarie 2014.

 Coordonator proiect : prof.  Alice Solomean

 Prof. Daniel Dascălu

PB050313PB030149 PB050309

Articole Similare

2 Comentarii

  1. se adauga la numarul de romani prezenti demult in peninsula

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button